ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ο λίγος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό-καρδιά- καρκίνο

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ο λίγος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό-καρδιά- καρκίνο

Οι άνθρωποι που τους λείπει ύπνος, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιά ή καρκίνο του παχέoς εντέρου, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες...

Η πρώτη μελέτη (μετα-ανάλυση), από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Γουόργουικ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Φραντσέσκο Καπούτσιο και τη δρα Μισέλ Μίλερ, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ανέλυσε και αξιολόγησε στοιχεία προηγούμενων ερευνών για 470.000 άτομα από οκτώ χώρες, που αφορούσαν μια χρονική περίοδο επτά έως 25 ετών.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ και έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πεθάνουν από αυτήν, καθώς και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό.

Ο Καπούτσιο χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για καιρό, στερούμενος έτσι τον αναγκαίο ύπνο σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει κανείς να δράσει άμεσα, ώστε να προστατεύσει την υγεία του, κυρίως μεταβάλλοντας την ισορροπία εργασίας/λοιπής ζωής του.