ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Το αλκοόλ «ρίχνει» το ανοσοποιητικό!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το αλκοόλ «ρίχνει» το ανοσοποιητικό!

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τις νοητικές ικανότητες, επηρεάζει σημαντικά και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη έρχεται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι...
μελέτησαν την αντίδραση μονοκυττάρων – «μαχητικά» λευκά αιμοσφαίρια τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις λοιμώξεις – απέναντι σε χημικά που μιμούνται ιούς και βακτήρια...

Οι ερευνητές «μέθυσαν» τα μισά μονοκύτταρα, σε σημείο που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση τεσσάρων με πέντε αλκοολούχων ποτών την ημέρα για ένα διάστημα μιας εβδομάδας.

«Μεθυσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το αλκοόλ «ζάλιζε» τα μονοκύτταρα μειώνοντας την αντίδρασή τους ενάντια στις χημικές ουσίες στις οποίες εκτίθεντο. Συγκεκριμένα είδαν ότι παρήγαγαν μόλις το 25% της ιντερφερόνης τύπου 1, ενός μορίου σήμανσης που είναι γνωστό για την αντι-ιική του δράση.

«Ο ρόλος της ιντερφερόνης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί την πρώτη αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη» ανέφερε η ερευνήτρια Γκιόνγκι Ζάμπο. «Χωρίς αυτήν δεν είναι εφικτή η εξουδετέρωση του ιού».

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκαλέσουν βλάβες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ευάλωτοι λόγω αλκοολισμού

Ο δρ Μαρκ Χάτσινγκτον από Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία, έσπευσε να προσθέσει ότι από τη μελέτη στοιχείων που συλλέχθηκαν μετά τον θάνατο ασθενών που έπασχαν από χρόνιο αλκοολισμό, φάνηκε ότι τα άτομα αυτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανοσοχημικών στο αίμα τους συγκριτικά με άτομα που δεν έπιναν.

Σε επόμενη φάση, οι αμερικανοί ειδικοί θα εξετάσουν κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάσει την δράση αντιγριπικών εμβολίων.