Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Γονίδια...υπεύθυνα για τη συσσώρευση λίπους

Γονίδια τα οποία ωθούν στην αποθήκευση περισσότερου λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι σταδιακά να παχαίνουν ή, αντίστροφα, να δυσκολεύονται να αδυνατίσουν, ανακάλυψαν ερευνητές...

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία επί πολλές γενιές είχαν ανατραφεί στο εργαστήριο, ώστε να γίνουν είτε παχουλά είτε λεπτά και, έτσι, είχαν αποκτήσει ενεργά γονίδια που σχετίζονταν με το βάρος.

Στη συνέχεια, βρήκαν στα υπέρβαρα ποντίκια -αλλά όχι στα λεπτά- ορισμένα γονίδια που εμποδίζουν τη διάσπαση του λίπους μέσα στον οργανισμό.

Σε επόμενο στάδιο, αναπτύχθηκαν ποντίκια των οποίων ο ένας γονιός ήταν υπέρβαρος και ο άλλος λεπτός. Τα ποντικάκια που προέκυψαν υπέρβαρα και αυτά, αποδείχτηκε ότι διέθεταν στο γονιδίωμά τους τα ίδια ενεργά γονίδια κατακράτησης του λίπους, γεγονός που δείχνει ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην αποθήκευση του λίπους και αυξάνει έτσι την πιθανότητα για πάχος.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα ποντικάκια με ένα παχύ γονιό, που όμως τα ίδια προέκυψαν λεπτά, φάνηκε να έχουν μια έξτρα προστασία κατά της παχυσαρκίας. Όταν οι ερευνητές τάισαν με παχυντικές λιπαρές τροφές τόσο τα παχουλά, όσο και τα αδύνατα ποντικάκια, τα τελευταία διέσπασαν πιο εύκολα τα λίπη στο σώμα τους, γεγονός που δείχνει ότι είχαν κληρονομήσει κάποια -άγνωστα προς το παρόν- γονίδια που τους βοηθούσαν να μην κατακρατούν λίπος και έτσι να μένουν αδύνατα.

Όπως ανέφερε ο δρ Μόρτον, «ενώ τα γονίδια που ελέγχουν την όρεξη, είναι γνωστό ότι έχουν σημασία για τον προσδιορισμό του πάχους, η νέα μελέτη μας δείχνει ότι τα γονίδια στον ίδιο τον λιπώδη ιστό παίζουν ρόλο στο γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να κρατούν το λίπος τους περισσότερο από άλλους».

Επεσήμανε πάντως ότι αν και οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με την παχυσαρκία, η σωματική άσκηση, η δίαιτα και γενικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πάντα σημαντικοί παράγοντες για την καταπολέμηση του πάχους.

www.healthierworld.gr