ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Το πάχος δεν συνεπάγεται πάντα καρδιακά προβλήματα

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το πάχος δεν συνεπάγεται πάντα καρδιακά προβλήματα

Το παραπάνω από το κανονικό βάρος στον άνθρωπο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η καρδιά του θα έχει πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ελληνική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Χριστίνα Βούλγαρη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών...

Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50 - 70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 16% των πιο λεπτών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 550 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους το ένα τέταρτο ήταν παχύσαρκοι, αλλά κανείς δεν εμφάνιζε σημάδια καρδιοπάθειας ή διαβήτη στο ξεκίνημα της έρευνας.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παχύσαρκων ανθρώπων του δείγματος είχαν διάφορους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη, υψηλή πίεση, ινσουλινο-αντίσταση και μεγάλη περιφέρεια μέσης (όλα αυτά από κοινού θεωρούνται σημάδια του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου»).

Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ατόμων κανονικού βάρους είχε τέτοια μεταβολικά συμπτώματα. Σύμφωνα, όμως, με την έρευνα, το αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι, φαίνεται πως έχει μικρή επίπτωση στο κατά πόσο θα εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα ή φράξιμο των αρτηριών.

Από την άλλη, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, είτε σε παχουλά είτε σε αδύνατα άτομα, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος.

Το 63% των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεταβολικό σύνδρομο, εμφάνισαν πρόβλημα καρδιάς, έναντι μόλις 16% όσων δεν είχαν μεταβολικές διαταραχές.

«Το να έχουμε φυσιολογικό βάρος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είμαστε υγιείς», όπως δήλωσε η κ. Βούλγαρη.

Η μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους και τους παχύσαρκους.

Μεταξύ των παχύσαρκων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% είχε προβλήματα καρδιάς κάποια στιγμή, έναντι μόλις 9% μεταξύ των παχύσαρκων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί.

www.healthierworld.gr