ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Το ζωηρό περπάτημα μάχεται τον καρκίνο του προστάτη

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το ζωηρό περπάτημα μάχεται τον καρκίνο του προστάτη

Άντρες που πρόσφατα διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τη νόσο αν περπατούν με ζωηρό βηματισμό, ισχυρίζονται ερευνητές...

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, άντρες που περπατούν έντονα για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν στο ήμισυ την πρόοδο του καρκίνου τα επόμενα 2 χρόνια.

Το ελαφρύ περπάτημα δεν έχει την ίδια επίδραση, προειδοποιεί το περιοδικό, ‘Cancer Research’.

Ειδικοί δήλωσαν ότι με το να παραμένει κάποιος δραστήριος μπορεί να βελτιώσει την υγεία του.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή επειδή οι άντρες που περπατούσαν περισσότερο είχαν επίσης την τάση να είναι πιο αδύνατοι, νεότεροι και μη καπνιστές, που μπορεί επίσης να εξηγεί μέρος των διαφορών που παρατηρήθηκαν.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασε το αποτέλεσμα σε 1.455 άντρες, κυρίως 60 ετών, που διαγνώστηκαν με τοπικό καρκίνο στον προστάτη.

Ζητήθηκε από τους άντρες να δηλώσουν πόση άσκηση και τι τύπου έκαναν σε εβδομαδιαία βάση.

Κατά τη διάρκεια των 31 μηνών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 117 περιστατικά περιλαμβανομένων της υποτροπής, όγκων στα οστά και θανάτων από καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες που περπατούσαν με έντονο ρυθμό για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ένα από τα συγκεκριμένα συμβάντα.

Όσοι περπατούσαν έντονα είχαν 57% ποσοστό εξέλιξης της νόσου σε σχέση με άντρες που περπατούσαν με ελαφρύ βηματισμό για λιγότερες από 3 ώρες την εβδομάδα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Erin Richman, δήλωσε ότι φαίνεται πως οι άντρες που περπατούν με έντονο βηματισμό μετά τη διάγνωση μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσουν ή ακόμα και να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου. Όπως δήλωσε, το όφελος από το βάδισμα εξαρτιόταν από το πόσο γρήγορα περπατούσε κάποιος. Ο αργός ρυθμός δεν φάνηκε να έχει όφελος. Το περπάτημα μπορεί να το κάνει ο καθένας και θα έπρεπε, για να βελτιώσει την υγεία του, πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το περπάτημα ενδεχομένως μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου στον προστάτη αλλάζοντας τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα, που έχει φανεί σε πειράματα ότι ενισχύουν την πρόοδο του καρκίνου.

Η Liz Woolf, του Cancer Research, δήλωσε ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη και μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά την αγωγή κατά του καρκίνου, αλλά είναι δύσκολο να τεθούν συγκεκριμένα επίπεδα άσκησης, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες. Για λόγους ασφαλείας, συνεχίζει, είναι σημαντικό οι καρκινοπαθείς να ρωτήσουν πρώτα τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν κάποια νέα μορφή άσκησης.