Παν μέτρον άριστον. Αυτό λέει πρόσφατη έρευνα που διαπιστώνει ότι η (σχετικά) συχνή κατανάλωση αλκοόλ λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, αρκεί να μην το παρακάνουμε και να περιοριζόμαστε στα δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας κάθε φορά...
Ενώ, λοιπόν, το αλκοόλ παραμένει ο βασικός υπεύθυνος για παθήσεις του ήπατος, η υπερβολή είναι αυτή που κάνει τη ζημιά.
Ενώ, λοιπόν, το αλκοόλ παραμένει ο βασικός υπεύθυνος για παθήσεις του ήπατος, η υπερβολή είναι αυτή που κάνει τη ζημιά.
Το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Έρευνα στο Αλκοόλ δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία και κατέγραψε τις συνήθειες 9.885 αντρών. Όπως προκύπτει, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ήπατος (που με τη σειρά του προξενεί πλήθος άλλων ασθενειών) έως και 60%. Μάλιστα, οι συχνές βόλτες στο μπαρ για ένα (και μόνο) ποτό αποδεικνύονται πολύ πιο ωφέλιμες από την αποχή και ακόμη καλύτερες από τη μέτρια αλλά περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέτριοι πότες εμφάνιζαν το χαμηλότερο ποσοστό της ασθένειας του λιπώδους ήπατος. Περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι η διαπίστωση συνδεόταν περισσότερο με τη συχνότητα και όχι τόσο με την ποσότητα. Συγκεκριμένα, τον μικρότερο κίνδυνο είχαν όσοι έπιναν τρία ή τέσσερα οινοπνευματώδη ποτά σε διάστημα 21 ημερών.
«Οι παρατηρήσεις μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ παίζει προστατευτικό ρόλο ενάντια στο λιπώδες ήπαρ στους άντρες και η σταθερή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη θετική επίδραση», τονίζεται στην αναφορά, η οποία επισημαίνει ότι περισσότερο επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία κίρρωσης και άλλων σοβαρών ασθενειών του ήπατος. Από την άλλη, το λιπώδες ήπαρ, η πιο συνηθισμένη πάθηση του ήπατος σε πολλούς πληθυσμούς, συνδέεται κατά κύριο λόγο με την παχυσαρκία και άλλες μορφές μεταβολικού συνδρόμου. Και… η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να μην αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα να μειώνει τις πιθανότητες αυτής της συνηθισμένης ασθένειας».
Η παχυσαρκία είναι μακράν πολύ πιο συνηθισμένος παράγοντας για ασθένειες του ήπατος και οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να εστιάσουν περισσότερο στην προώθηση ενός υγιεινό τρόπο ζωής. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τη μέτρια κατανάλωσή του, καταλήγουν οι ερευνητές.