Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Jennifer Nelson από την Mayo Clinic των ΗΠΑ, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής όταν βρίσκονται «αντιμέτωποι» με μεγάλες ποσότητες τροφίμων....
Ακόμα και τα παιδιά ηλικίας έως και 2 ετών επηρεάζονται όταν βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες μερίδες τροφής, αναφέρει η αρθρογράφος.
Ακόμα και τα παιδιά ηλικίας έως και 2 ετών επηρεάζονται όταν βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες μερίδες τροφής, αναφέρει η αρθρογράφος.
Έτσι μας συμβουλεύει να τρώμε μικρότερες μερίδες και δίνει φυσικά και παραδείγματα για το τι θεωρεί μερίδα, γα διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Επίσης μας δίνει και μερικές άλλες συμβουλές για να ευχαριστιόμαστε καλλίτερα την τροφή μας χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολικές ποσότητες. Μερικές από αυτές τις συμβουλές σας παραθέτουμε:
• Μην βάζετε το δείπνο στο τραπέζι. Είναι καλλίτερα να σερβίρεστε απευθείας από την κουζίνα.
• Βάλτε το σνακ που προτιμάτε σε ένα μπολ και μην τρώτε διαρκώς από το κουτί.
• Μειώστε τα μεγέθη της μερίδας που βάζετε στο πιάτο σας.
• «Πάρε τον χρόνο» που χρειάζεσαι για να ευχαριστηθείς το γεύμα σου. Απόλαυσε τα χρώματα, τα αρώματα και την γεύση του φαγητού που καταναλώνεις. Μιλώντας και τρώγοντας δεν απολαμβάνεις το γεύμα σου και δεν καταλαβαίνεις πότε έχεις χορτάσει.
Ωραία όλα αυτά. Πως μπορείς όμως να λειτουργήσεις ορθολογικά σε ένα κόσμο που δρα παρορμητικά και έχει την απληστία σαν οδηγό. Συνήθως «μπουκωνόμαστε», γιατί δεν τρώμε για να χαρούμε με τους φίλους και την παρέα, αλλά για να «ξεδώσουμε».
Επίσης «μπουκωνόμαστε» στα «διαλλείματα» για να ξεφύγουμε ή να παλέψουμε τα άγχη μας.
Τέλος όσοι αποκτούν υπερβολικό πάθος με την σιλουέτα τους μπορεί να καταλήξουν σε «νευρογενή ανορεξία», ιδιαίτερα αν είναι νεαρές «αιθέριες υπάρξεις» που παρακολουθούν τις «συνταγές επιτυχίας» που πλασάρει η νεοελληνική τηλεόραση.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι, η αναζήτηση του μέτρου συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αλλά και δυσκολότερα προς επίλυση, προβλήματα. Φοβάμαι μάλιστα ότι, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, από την ημέρα που ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος είπε το «μέτρον άριστον», τόσο απομακρυνόμαστε και από την αίσθηση του μέτρου.