ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Νεκροταφείο βυζαντινών στρατιωτών στη Συρία

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Νεκροταφείο βυζαντινών στρατιωτών στη Συρία

Πριν από την επέλαση των Αράβων, η βυζαντινή αυτοκρατορία έφτανε ως τη Συρία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη ενός νεκροταφείου στρατιωτών της Βυζαντινής εποχής στα κεντρικά της χώρας....


Σύριοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το συγκεκριμένο νεκροταφείο, κοντά στην πόλη Χάμα της Κεντρικής Συρίας.

Τα φθαρμένα δερμάτινα παπούτσια που βρέθηκαν μέσα στους τάφους δείχνουν ότι αυτοί ανήκαν σε στρατιώτες, που τα χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων για να προστατεύσουν τα πόδια τους από τυχόν τραυματισμούς”, δήλωσε ο Αμπντούλ-Καντέρ Φαρζάτ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας της Χάμα.

Στα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους, συμπεριλαμβάνονται μετάλλινα και γυάλινα βραχιόλια, μετάλλινα δαχτυλίδια, χάλκινα νομίσματα, λίθινες χάντρες, γυάλινα μυροδοχεία, οχτώ πήλινα φανάρια αλλά και τέσσερα χρυσά κέρματα, τα οποία μάλλον χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τα μάτια των νεκρών κατά την ταφή.

Το νεκροταφείο που περιέχει μόνο 15 τάφους εντοπίσθηκε στο χωριό Αλ-Ρούμπα της πόλης Ζίγκριν, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Χάμα.

Η είσοδος στο χώρο ταφής γίνεται από μία είσοδο που έχει 110 εκατοστά μήκος και 60 εκατοστά πλάτος και οδηγεί σε μία τετράγωνη “πλατεία”, η οποία περιβάλλεται από πέντε δωμάτια, που έχουν τρεις τάφους το καθένα.

Οι διαστάσεις των τάφων είναι όμοιες, ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι 25 εκατοστά.

Μάλλον, πρόκειται για μία τυποποιημένη διάταξη “στρατιωτικής” πειθαρχίας.

Μερικοί από τους τάφους πάντως περιείχαν περισσότερες από μία ταφή, ενώ άλλοι ήταν καλυμμένοι με τούβλα και άλλοι είχαν καλυφθεί με ακατέργαστες φυσικές πέτρες βασάλτη.