Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Σε επίπεδα Τσέρνομπιλ η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα!

Και ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν χαρακτήρισε την Παρακευή "απρόβλεπτη" την κατάσταση στη χώρα του, ιάπωνες αξιωματούχοι προέβησαν το Σάββατο στη διάψευση των πληροφοριών για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα,.....
δηλώνοντας πεπεισμένοι ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χλμ από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, βρίσκονται σε αποδεκτά επίπεδα και ότι τα στοιχεία θα δείξουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.Όπως ανέφεραν μάλιστα, ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό.

Παράλληλα αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στο νερό της θάλασσας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων που καθορίζονται από τους κανονισμούς.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί από την υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας πως η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ήταν 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Όσο για το νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική κυβέρνηση είναι τραγικός, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.

Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται στο μέτωπο της ραδιενέργειας, καθώς το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές, ο πυρηνικός εφιάλτης στην πολύπαθη Ιαπωνία συνεχιζεται. Στα υψηλότερα επίπεδα μετρήθηκαν το καίσιο, ραδιενεργό ισότοπο που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Οκτώ ραδιενεργές ουσίες εντοπίστηκαν σε στάσιμο νερό υπόγειου τμήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων.

Τα νούμερα αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες.

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.

"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιος ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στη διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κίνα, καθώς οι αρχές της ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.

Παράλληλα η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.


http://www.on-news.gr/2011/03/blog-post_7224.html