Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Ραδιενέργεια και στα κόκκινα μαρούλια της Ιαπωνίας

Ένα αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε και σε άλλο λαχανικό, το οποίο προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα,....
ο οποίος επλήγη από τον σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση. Αυτό το μαρούλι με τα κόκκινα φύλλα, το οποίο παράγεται στη νομαρχία Ιμπαράκι -μεταξύ του Τόκιο και της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα- δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα περίπου 10 λαχανικά από τέσσερις νομαρχίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα των οποίων η πώληση έχει απαγορευτεί.

Το λαχανικό αυτό βρισκόταν σε 15 καφάσια που εντοπίστηκαν στη χονδρική αγορά της Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, και κατασχέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτό μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Στο λαχανικό αυτό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα της εβδομάδας την πώληση περισσότερων από 10 λαχανικών και γάλακτος από τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων και η Ιμπαράκι, λόγω του εντοπισμού ενός αφύσικα υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, διέταξε εξάλλου την πραγματοποίηση ελέγχων και σε έξι άλλες νομαρχίες, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται κοντά στο Τόκιο.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ταϊβάν, όπως και οι χώρες μέλη της Ε.Ε., έχουν ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/03/blog-post_5537.html#ixzz1HkEh60Yh