Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Επανάσταση στη μέτρηση της πίεσης

Μια ιατρική συσκευή που μπορεί να φορεθεί σαν ρολόι στο χέρι, ετοιμάζεται να φέρει, τα επόμενα χρόνια, επανάσταση στον τρόπο που μετράται η πίεση του αίματος, παρέχοντας πολύ πιο ακριβή στοιχεία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία σε συνεργασία με εταιρεία...

 ιατρικού εξοπλισμού της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το ΒΒC, ανέπτυξαν μια συσκευή που καταγράφει την πίεση στη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή, δίνοντας μάλιστα πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις σε σχέση με την παραδοσιακή συσκευή στο μπράτσο. Η νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται με 5,6 εκατ. λίρες από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, βασίζεται σε έναν αισθητήρα που καταγράφει τον σφυγμό και στη συνέχεια στέλνει τα στοιχεία σε έναν υπολογιστή, μαζί με τις μετρήσεις από την παραδοσιακή μέθοδο. Οι επιστήμονες μπορούν έτσι να «διαβάσουν», από την αορτή, την πίεση του αίματος κοντά στην καρδιά. Η αορτή, που απέχει λίγα χιλιοστά από την καρδιά και βρίσκεται σχετικά κοντά στον εγκέφαλο, δίνει πιο αξιόπιστη εικόνα της πίεσης του αίματος.

Επίσης, η μέτρηση της πίεσης κοντύτερα στην καρδιά δείχνει πιο καθαρά κατά πόσο είναι αποτελεσματική μια εξελισσόμενη θεραπεία για την πίεση, συνεπώς η συσκευή θα επιτρέψει την ταχύτερη αναπροσαρμογή μιας θεραπείας που δεν έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα, προφυλάσσοντας έτσι καλύτερα από ένα πιθανό εγκεφαλικό.

Η νέα συσκευή, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα σε νοσοκομεία, ενώ θα γίνει ευρέως διαθέσιμη σε πέντε χρόνια, όπως είπαν οι επιστήμονες, «θα αλλάξει τον τρόπο που η πίεση του αίματος μετράται εδώ και πάνω από έναν αιώνα». Το «κλειδί» πάντως, όπως είπε, θα είναι να είναι η νέα συσκευή να είναι πραγματικά μικρή, ώστε να ενθαρρυνθούν οι γιατροί και οι ασθενείς να τη χρησιμοποιούν, στο ιατρείο ή στο σπίτι τους