ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Τα 10 πιο σημαντικά τρόφιμα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τα 10 πιο σημαντικά τρόφιμα

Τα 10 πιο σημαντικά τρόφιμα που θα γνωρίσετε πιο κάτω αλφαβητικά, ενισχύουν την ευεξία του οργανισμού και μας κάνουν να είμαστε καλύτερα. Δοκιμάστε τα, για να διαπιστώσετε πως επηρεάζουν και τον δικό σας οργανισμό...


1. Γάλα: Πλούσιο σε ασβέστιο
Το γάλα είναι ένα θρεπτικό και σημαντικό ρόφημα για τον οργανισμό μας γιατί περιέχει εκτός από ασβέστιο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά .
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 600 ml αποβουτυρωμένο γάλα. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 2-3 μικρά κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

2. Ηλιόσποροι: Πλούσιοι σε ασβέστιο και σίδηρο
Οι ωμοί άψητοι ηλιόσποροι περιέχουν μεταξύ άλλων ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, τανίνη, λεκιθίνη, φθόριο, μαγνήσιο και ιώδιο καθώς και βιταμίνη Ε. Θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικοί σε περιπτώσεις βήχα, φαρυγγίτιδας, κρυολογήματος, ενώ ενδέχεται να έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, να βελτιώνουν την όραση και να ελαττώνουν τους πόνους των αρθριτικών χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχουν.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 6 mg βιταμίνη Ε -περιέχονται σε μόνο 1 κουταλιά ηλιόσπορους. Προσθέστε τους σε δημητριακά ή σαλάτες. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 6 αμύγδαλα.

3. Καρότα: Πλούσια σε βιταμίνη Α
Το καρότο είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό μας αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σημαντική για τα μάτια και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη, επίσης είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 600 mg βιταμίνη Α - βρίσκονται σε μόνο 1 καρότο. Η βιταμίνη Α μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό, γι' αυτό δε χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά τροφές που τη περιέχουν. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 100 γρ. συκώτι.

4. Κόκκινες πιπεριές: Πλούσιες σε βιταμίνη C
Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β 6 (πυριδοξίνης). Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμίνης Κ, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου και αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχουν, επίσης, β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή. Η βιταμίνη αυτή είναι μια πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 40 mg βιταμίνη C - αρκεί μόνο μισή κόκκινη πιπεριά. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 2 κουταλιές κεράσια.

5. Μοσχαρίσιο κρέας: Πλούσιο σε σίδηρο
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πολύ θρεπτικό καθώς έχει πολύ αίμα και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά το οξυγόνο να «ταξιδέψει» στο σώμα μέσω του αίματος. Αν τα επίπεδα του είναι χαμηλά, αισθάνεστε κουρασμένοι.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 14 mg σίδηρος. Μία μικρή μερίδα μοσχαρίσιο κρέας είναι αρκετή. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 2-3 μπολ δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο.

6. Μπανάνες: Πλούσιες σε βιταμίνες A, B, C, D.
Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο και περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης ποτάσσιο. Το ποτάσσιο είναι κάτι σαν το αντίθετο του αλατιού. Σε ένα διαιτολόγιο που είναι υψηλό σε πρόσληψη αλατιού, το ποτάσσιο βοηθά να ισορροπήσει την αρτηριακή πίεση, ελαττώνοντας το νερό που παρακρατείται από τον οργανισμό.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 1 μπανάνα. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 10 βερίκοκα.

7. Σαρδέλες: Πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Οι σαρδέλες ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών ψαριών και αν και έχουν μικρό μέγεθος, η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επίσης περιέχουν ασβέστιο σημαντικό για την ανάπτυξη οστών και δοντιών. Όσο πιο νέος ξεκινήσει κανείς την καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου, τόσο το καλύτερο, γιατί τα οστά σταματούν να αναπτύσσονται περίπου στην ηλικία των 25 ετών.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 700 mg ασβέστιο - περιέχονται σε μόνο 6 σαρδέλες. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 600 ml γάλα ή 100 γρ. τυρί.

8. Σολομός: Πλούσιος σε βιταμίνες Α και D
Ο σολομός πέρα από τις βιταμίνες Α και D, παρέχει και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, νιασίνη και Β12, που είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων αλλά και την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης η περιεκτικότητά του σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 150 γρ. σολομός 3 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: 1 αυγό.

9. Τόνος: Πλούσιος στο σύμπλεγμα βιταμινών Β
Ο τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β (61, Β2, Β3, Β5, Β12 και φολικό οξύ) που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες σε ω-3 λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 18 mg. Μία μικρή κονσέρβα με τόνο προσφέρει την ημερήσια Β3 (νιασίνη). Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: Στήθος κοτόπουλου ή 1 κουταλιά φιστικοβούτυρο.

10. Φιστίκια: Πλούσια σε πολυακόρεστα και ιχνοστοιχεία
Τα φιστίκια είναι πηγές πολύτιμων διατροφικών στοιχείων αλλά ταυτόχρονα περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών ουσιών, κυρίως πολυακόρεστων και ιχνοστοιχείων. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι ένα καταπληκτικό συστατικό (με αντιγηραντικές ιδιότητες, δυνατότητα απομάκρυνσης από το σώμα των βλαβερών ελεύθερων ριζών και των τοξικών ιχνοστοιχείων, πχ. του υδράργυρου). Το μυστικό είναι η τακτική και με μέτρο κατανάλωσή τους όπως εξάλλου ισχύει και για όλα τα είδη διατροφής.
Πόσο να καταναλώνουμε την ημέρα: 3 φιστίκια την ημέρα. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώσουμε: Φιλέτο σολομού ή 1 αυγό.

www.ygeiaonline.gr