ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ποιες μέθοδοι αδυνατίσματος μπορούν να σας κάνουν κακό;

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ποιες μέθοδοι αδυνατίσματος μπορούν να σας κάνουν κακό;

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δίναμε τα πάντα για να χάσουμε αυτά τα 5 κιλά που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Με αυτή τη λογική, όμως, κινδυνεύουμε να υιοθετήσουμε ανορθόδοξες μεθόδους απώλειας βάρους, που τελικά μπορεί να μας βλάψουν. ..


Η αλήθεια είναι ότι έξω από το… χορό όλα φαίνονται εύκολα, όταν όμως φτάνει η ώρα που πρέπει να χάσουμε κάποια κιλά, τα οποία δεν «ξεκολλάνε» πλέον τόσο εύκολα από πάνω μας, είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τα πάντα, είτε απαιτούν κόπο είτε όχι, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας και να απαλλαχτούμε από αυτά.

Προτού, όμως, παρασυρθείτε σε περίεργα κι επικίνδυνα μονοπάτια, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλοί «καλοθελητές» εκεί έξω που θα σας συστήσουν ανεύθυνα διάφορους τρόπους που έχουν ακούσει ή διαβάσει ή ακόμη κι έχουν εφαρμόσει οι ίδιοι, οι οποίοι όμως όχι μόνο μπορεί να μην φέρουν κανένα αποτέλεσμα στο θέμα «αδυνάτισμα», αλλά μπορούν να βλάψουν και την υγεία σας. Εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο συνηθισμένους, έτσι ώστε να ξέρετε τι να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

-Αποφυγή γευμάτων κι έντονη νηστεία

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως όσο λιγότερο τρώμε, τόσο περισσότερο θα χάσουμε ή ακόμα καλύτερα ότι αν δεν φάμε πρωινό ή βραδινό, τότε αυτομάτως ο δείκτης της ζυγαριάς θα γυρίσει προς τα πίσω, σωστά; Λάθος! Αν και αυτή η τακτική μπορεί αρχικά να σας «γλυκάνει» καθώς το βάρος σας όντως μπορεί να μειωθεί, στην πραγματικότητα οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας και απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Πέραν αυτού, το να προσπερνάμε κάποιο ή κάποια από τα γεύματα της ημέρας, μακροπρόθεσμα διαταράσσει το ρυθμό του μεταβολισμού μας, τον επιβραδύνει και έτσι «καίμε» λιγότερες θερμίδες και πιο αργά – κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει τελικά στην απώλεια βάρους.

-Χρήση φαρμάκων, αδυνατιστικών χαπιών και συμπληρωμάτων

Ακούγεται πολύ δελεαστικό το να πάρουμε ένα χάπι και με ένα μαγικό τρόπο οι πόντοι της περιφέρειας να αρχίσουν να μειώνονται, οι ειδικοί όμως εξηγούν ότι τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος περιέχουν απλώς καφεΐνη και διουρητικά που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες. Μειώνουν την όρεξη και το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και πάλι, όμως, ο οργανισμός τελικά αντιμετωπίζει έλλειψη ενέργειας και αναγκάζεται να αποθηκεύει θερμίδες. Συν τοις άλλοις, πολλά από αυτά τα χάπια που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού ενδέχεται να μην ταιριάζουν σε όλους και να προκαλέσουν κίνδυνο στην υγεία μας.

-Καθαρισμός εντέρου, αποτοξίνωση

Ίσως έχετε ακούσει πολλούς διάσημους όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Μπιγιονσέ κ.ά. να εξιστορούν το πώς οι τεχνικές της αποτοξίνωσης και οι θεραπείες καθαρισμού του εντέρου, τους βοήθησαν να χάσουν όλα τα περιττά τους κιλά, εντυπωσιάζοντας τον υπέρβαρο κόσμο απανταχού. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτές οι τακτικές το μόνο που καταφέρνουν είναι απώλεια βάρους λόγω απώλειας υγρών και κοπράνων κι όχι απώλεια λίπους, που είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε να επιτύχουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το σώμα μας έχει το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης κι όλες οι άλλες μέθοδοι το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαταράσσουν την ισορροπία του. Ακόμη, όμως, κι αν χαθούν κάποια κιλά κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας ή της αυστηρής αποτοξινωτικής διατροφής, τη στιγμή που θα σταματήσει αυτή η διαδικασία, τα κιλά θα επιστρέψουν και με το παραπάνω. Θέλετε να αποτοξινωθείτε; Πίνετε πολλά υγρά και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

-Χρήση καθαρτικών, πρόκληση εμετών

Τα περισσότερα από τα κορίτσια νεαρής ηλικίας με εμμονές να διατηρηθούν σε σχεδόν… μηδενικό νούμερο έχουν προσπαθήσει άπειρες φορές να χάσουν ή να μην πάρουν βάρος, προκαλώντας εμετό μετά τα γεύματα ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά για να αδειάσουν το έντερό τους. Όπως είναι ολοφάνερο, όμως, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνη. Οι ειδικοί εξηγούν ότι προκαλώντας εμετό τακτικά, τα οξέα του στομάχου που ανεβαίνουν μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση στον οισοφάγο, το στόμα, τα δόντια και τα ούλα και να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση καρκίνου στις περιοχές αυτές. Ακόμη, ο συχνός εμετός και η χρήση καθαρτικού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

-Υιοθέτηση της δίαιτας κάποιου άλλου

Τη σημερινή εποχή το διαδίκτυο μας ανοίγει πόρτες, μας παρέχει πληροφόρηση και μας δίνει άμεσες απαντήσεις σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε να μάθουμε. Παρ’ όλ’ αυτά μια δίαιτα που θα βρούμε στο διαδίκτυο ή η δίαιτα που ακολούθησε ο συνάδελφος στο γραφείο κι έχασε 4 κιλά κερδίζοντας τα κομπλιμέντα όλων δεν είναι απαραίτητο ότι θα ταιριάζει και σ’ εμάς. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ο οργανισμός μας μπορεί να χρειάζεται κάποια στοιχεία από τη διατροφή μας που κάποιος άλλος να μην τα έχει τόσο ανάγκη. Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις και βάσει του ιστορικού σας, θα σας δώσει την κατάλληλη για εσάς διατροφή.

-Υπερβολική άσκηση

Όπως και στην περίπτωση της έντονης νηστείας, έτσι και με την υπερβολική άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τιμωρούμε τον εαυτό μας και το σώμα μας. Το να ξημεροβραδιαζόμαστε στο γυμναστήριο ξεπερνώντας τα όριά μας μπορεί εκτός από τραυματισμούς, να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, αλλά και να μας επηρεάσει ψυχολογικά, φθείροντάς μας μέσα και έξω. Η Αμερικανική Ακαδημία Αθλητικής Ιατρικής, αλλά και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει άσκηση μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, δηλαδή 3 φορές την εβδομάδα έντονης καρδιαγγειακής άσκησης σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης τις 2 φορές, είναι αρκετές. Αν πάλι δεν θέλετε να ενσωματώσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας, τότε 30 λεπτά καρδιαγγειακών ασκήσεων 5 φορές την εβδομάδα αρκούν για να σας χαρίσουν αποτελέσματα, χωρίς άλλου είδους συνέπειες.

-Κάπνισμα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να καπνίσουν αντί να φάνε, νιώθοντας ότι ένα τσιγάρο μειώνει την πείνα τους και τους κάνει να χάνουν την όρεξή τους – άρα και κιλά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, το κάπνισμα κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους από το υπερβάλλον βάρος, συν του ότι αν ποτέ αποφασίσετε να το διακόψετε, η αύξηση των κιλών σας θα είναι αναπόφευκτη – άρα καλύτερα να μην το ξεκινήσετε ποτέ ή να προσπαθήσετε να καπνίζετε περιστασιακά και ανεξάρτητα από το φαγητό.

Ποια είναι η λύση;

Τι είναι αυτό που τελικά θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό βάρος; Μια ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να διώξει τα περιττά κιλά, αλλά και να βελτιώσει την υγεία σας, η οποία είναι σημαντικότερη απ’ όλα. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε ακραίες λύσεις όπως τις παραπάνω, το πιθανότερο είναι να βλάψετε την υγεία σας, να αποκτήσετε διατροφικές διαταραχές από τις οποίες δύσκολα θα ξεφύγετε και τελικά μαζί με τα έξτρα κιλά να αποκτήσετε και άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

www.clickatlife.gr