ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Βελτιώστε την υγεία σας με φυσικό τρόπο

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βελτιώστε την υγεία σας με φυσικό τρόπο


Άγχος, στρες, έντονοι ρυθμοί, διατροφή όχι όπως θα την θέλαμε, έχουν σήμερα δημιουργήσει ένα διαφορετικό, περισσότερο επιβαρυντικό περιβάλλον ζωής.
Άμεσο αντίκτυπο όλων αυτών είναι οι όχι και τόσο καλές επιδόσεις στον τομέα της υγείας. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν παραπάνω κιλά, λίγο τσιμπημένη χοληστερίνη, λίγο αυξημένη πίεση, άμεσες συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής και κυρίως διατροφής.
Το ερώτημα που εύκολα γεννάται είναι: Διορθώνεται η κατάσταση; Μπορούμε δηλαδή φυσικά χωρίς να βομβαρδίζουμε τον οργανισμό μας με φάρμακα και ουσίες να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Την απάντηση την έχει δώσει ένας παλιός και σοφός γνώριμος, ο Ιπποκράτης. Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου έλεγε και πόσο δίκιο είχε … Πάρτε για παράδειγμα τη χοληστερίνη. Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σήμερα αυξημένη χοληστερίνη ή φοβούνται μήπως κάποια στιγμή αυξηθεί. Αν είστε σε αυτήν την κατηγορία ή αν απλά θέλετε να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα πιο φυσικά, υπάρχουν πολύ απλές και εύκολες λύσεις για να το καταφέρετε άμεσα και αποτελεσματικά. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πραγματικά σώζει, αρκεί να μην είναι μια διαδικασία ενός και δύο μηνών.
Έχετε λοιπόν λίγο ή πολύ τσιμπημένη χοληστερίνη; Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας:

1. Μειώστε την πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
Τα βρίσκετε στο κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι), στα παχιά αλλαντικά (π.χ. μπέικον, σαλάμι αέρος), στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λιπαρά τυριά (κίτρινα σκληρά τυριά, λιγότερο στη φέτα), στο ζωικό βούτυρο, σε σως, μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, σε γλυκά που έχουν σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος, σε σφολιάτες (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες)

2. Ελέγξτε (αλλά όχι εξαφανίστε) την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε χοληστερίνη
Τη βρίσκετε αρκετά στο συκώτι, στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το αυγό, στα κίτρινα κυρίως τυριά και στα πλήρη γαλακτοκομικά.

3. Αυξήστε
Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί. παξιμάδι, ζυμαρικά κ.α.), δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το κριθάρι, ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, πασατέμπος, ηλιόσπορος), όσπρια, σουσάμι, ελαιόλαδο, άπαχα τυριά (άπαχο ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, τυριά τύπου cottage) ψάρια ιδιαιτέρως λιπαρά, κοτόπουλο, πουλερικά

4. Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή συστατικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη.
Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν οι φυτικές στανόλες που υπάρχουν σε τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις 2 γραμμάρια φυτικών στανολών την ημέρα (δηλαδή 30 γρ. φυτικής μαργαρίνης ή ένα μέτριο κομμάτι λευκό τυρί που τις περιέχει) μπορούν σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας άμεσα.

5. Μαγειρέψτε πιο υγιεινά
Δηλαδή αφαιρείται την πέτσα και καθαρίζετε το κρέας από το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε, αποφύγετε ζωικά μαγειρικά λίπη όπως βούτυρο, σάλτσες και κρέμες γάλακτος και επιλέξτε ελαιόλαδο και φυτικές μαργαρίνες ειδικές για μαγείρεμα που περιέχουν και συστατικά που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως οι φυτικές στανόλες. Τέλος μειώστε ή εξαλείψτε εντελώς το τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο με πολύ λίπος και προτιμάτε ψήσιμο στον ατμό, στο grill, βράσιμο – ψήσιμο χωρίς πολύ λίπος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr