Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Κάποιες
από τις πιο βασικές είναι η κακή στοματική υγιεινή, η μειωμένη έκκριση
σάλιου στον ύπνο(πρωινή κακοσμία), η χρήση φαρμάκων, η κατανάλωση
κάποιων φαγητών, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η κακοσμία βέβαια πολλές φορές είναι και σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή του διαβήτη.
Αλκοόλ Η υπερκατανάλωση του ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και προκαλεί ξηροστομία μειώνοντας το σάλιο.
Σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ Περιέχουν ουσίες που μέσω της αιματικής κυκλοφορίας περνούν στους πνεύμονες και από εκεί στην εκπνοή.
Ανθρακούχα αναψυκτικά Το ανθρακικό και η ζάχαρη τους μειώνουν πολύ το PH του στόματος προκαλώντας βλάβες στα δόντια και αύξηση των βακτηρίων.
Σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ Περιέχουν ουσίες που μέσω της αιματικής κυκλοφορίας περνούν στους πνεύμονες και από εκεί στην εκπνοή.
Ανθρακούχα αναψυκτικά Το ανθρακικό και η ζάχαρη τους μειώνουν πολύ το PH του στόματος προκαλώντας βλάβες στα δόντια και αύξηση των βακτηρίων.
Βότανα / τροφές κατά της κακοσμίας
Τσάι Οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, ειδικά το πράσινο τσάι λόγω των κατεχινών έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των βακτηρίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα.
Χαμομήλι Η αντιβακτηριδιακή του δράση συμβάλλει στη στοματική υγεία.
Μαϊντανός, Σέλινο, Μάραθος Φρεσκάρουν την αναπνοή καθώς είναι πλούσια σε χλωροφύλλη(αντιβακτηριδιακές ιδιότητες).
Ξυλάκια κανέλας ή γαρίφαλου Μασήστε τα για καθαρή αναπνοή.
Ωμές πιπεριές(βιταμίνη C) Δημιουργούν αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια του στόματος.
Γιαούρτι Μια μικρή ημερήσια δόση μειώνει κατά 80% την κακοσμία από τις διάφορες πτητικές, θειούχες ενώσεις που παράγονται από τα βακτήρια.
Βατόμουρα Εξουδετερώνουν την κακοσμία και εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας από την προσκόλληση των βακτηρίων.
Τσάι Οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, ειδικά το πράσινο τσάι λόγω των κατεχινών έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των βακτηρίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα.
Χαμομήλι Η αντιβακτηριδιακή του δράση συμβάλλει στη στοματική υγεία.
Μαϊντανός, Σέλινο, Μάραθος Φρεσκάρουν την αναπνοή καθώς είναι πλούσια σε χλωροφύλλη(αντιβακτηριδιακές ιδιότητες).
Ξυλάκια κανέλας ή γαρίφαλου Μασήστε τα για καθαρή αναπνοή.
Ωμές πιπεριές(βιταμίνη C) Δημιουργούν αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια του στόματος.
Γιαούρτι Μια μικρή ημερήσια δόση μειώνει κατά 80% την κακοσμία από τις διάφορες πτητικές, θειούχες ενώσεις που παράγονται από τα βακτήρια.
Βατόμουρα Εξουδετερώνουν την κακοσμία και εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας από την προσκόλληση των βακτηρίων.
Μειώστε την δυσάρεστη αναπνοή ως εξής:
• Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών & της γλώσσας (2φ/ημ) βοηθά στη μείωση των δυσάρεστων οσμών λόγω των βακτηρίων του στόματος με τις τροφές.
• Απαραίτητη είναι η κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού για την ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας και την απομάκρυνση των βακτηρίων λόγω της μειωμένης έκκρισης σάλιου στον ύπνο.
• Οι τροφές που παραμένουν στάσιμες στο στομάχι και στο έντερο προκαλούν δύσοσμη αναπνοή. Συνεπώς η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθούν στη καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
• Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών, της γλώσσας και των ούλων καθώς η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και αντιμετώπιση της ουλίτιδας φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα. Ακόμη, η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών σταθεροποιεί τα μικρά αγγεία των ούλων βοηθώντας στην ουλίτιδα.
• Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών & της γλώσσας (2φ/ημ) βοηθά στη μείωση των δυσάρεστων οσμών λόγω των βακτηρίων του στόματος με τις τροφές.
• Απαραίτητη είναι η κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού για την ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας και την απομάκρυνση των βακτηρίων λόγω της μειωμένης έκκρισης σάλιου στον ύπνο.
• Οι τροφές που παραμένουν στάσιμες στο στομάχι και στο έντερο προκαλούν δύσοσμη αναπνοή. Συνεπώς η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθούν στη καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
• Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών, της γλώσσας και των ούλων καθώς η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και αντιμετώπιση της ουλίτιδας φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα. Ακόμη, η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών σταθεροποιεί τα μικρά αγγεία των ούλων βοηθώντας στην ουλίτιδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
MSc στην Κλινική Διατροφή, Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων,
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη, Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421,
Email: vasodede@gmail.com
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2013/09/blog-post_18.html#ixzz2fGHuLado