ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Οι μαχαιριές στα πλευρά κλασική παρενέργεια της άσκησης

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μαχαιριές στα πλευρά κλασική παρενέργεια της άσκησης


Αν και η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ανεβάζει τη διάθεση και χτίζει τη μυϊκή μάζα, σε αρκετούς μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει κάποιες «παρενέργειες».
Μια από τις πιο συχνές είναι οι λεγόμενες «μαχαιριές» στα πλευρά.
Οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τους απότομους και φευγαλέους πόνους, που ονομάζονται «ράμματα στα πλευρά», αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οφείλονται στους σπασμούς του διαφράγματος, που προκαλούνται από τη γρήγορη αναπνοή. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους πόνους, παίζει αν έχετε καταναλώσει τρόφιμα λίγο πριν την προπόνηση ή εάν είστε αρχάριος και δεν μπορείτε να ελέγξετε σωστά την αναπνοή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Για να διακόψετε τον απότομο πόνο, επιβραδύνετε το ρυθμό σας και πάρτε βαθιές ανάσες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθήστε να προκαλέσετε μία συστολή στους κοιλιακούς σας μυς. Τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας ή στο πλάι.

Για να αποφευχθεί ο πόνος αυτός, καλό θα ήταν να τρώτε ελαφρά πριν από την άσκηση και να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό για να ασκηθείτε. Μη ξεχνάτε να κάνετε ένα 10λεπτο ζέσταμα, πριν από την άσκηση και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση της προπόνησης σας.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr