Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ο καρκίνος του δέρματος νικιέται, αν έγκαιρα διαγνωστεί. Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Ο καρκίνος του δέρματος και ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου που εύκολα αντιμετωπίζεται αν ανιχνευθεί έγκαιρα αλλά είναι θανατηφόρος αν αφεθεί να εξελιχθεί κάνοντας μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.
Είκοσι χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουμε γύρω στα 500 περιστατικά μελανώματος τον χρόνο, συνυπολογίζοντας όμως και εκείνα που δεν καταγράφονται στα εθνικά στατιστικά στοιχεία, τα περιστατικά θεωρείται ότι φτάνουν τα 2.000. Στις γυναίκες, παρουσιάζεται συνήθως στις γάμπες, ενώ στους άνδρες στη ράχη τους. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Κακόηθες μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην ηλικία των 30-40 χρόνων, αλλά και σπανιότερα και στην παιδική και εφηβική ηλικία

Η τρύπα του όζοντος και η μόλυνση της ατμόσφαιρας γενικότερα καθώς και η αύξηση της ακτινοβολίας παντός είδους που δεχόμαστε καθημερινά είναι, σε μεγάλο μέρος, υπεύθυνες για την αύξηση των περιστατικών σε ετήσια βάση και οι προοπτικές για μείωση των εκλυτικών παραγόντων κάθε άλλο παρά θετικές είναι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος;
Ο δερματολόγος με ένα ειδικό όργανο που λέγεται δερματοσκόπιο ελέγχει τις ελιές και μπορεί να διακρίνει με ευκρίνεια αν υπάρχει κάτι ύποπτο. Επίσης ανάλογα με το ιστορικό και την εξέταση μπορεί να συστήσει να γίνει ψηφιακή δερματοσκόπηση


Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη 'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Οι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.

Με βάση τα παραπάνω ένα πρόγραμμα πρόληψης είναι η μόνη ίσως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί το μελάνωμα είναι μεν μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, θεραπεύεται όμως πλήρως αν διαγνωστεί έγκαιρα κάτι που καθιστά την παρακολούθηση των ύποπτων σπίλων αναγκαία.

«Δες το. Σταμάτησέ το!»: Το σύνθημα της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013

Με το απλό αλλά ουσιαστικό σύνθημα «Δες το. Σταμάτησέ το!» θα υποδεχτούμε την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013, από 27 έως 31 Μαΐου

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Στην εκστρατεία του Ευρωμελανώματος 2012 έδωσαν το παρόν περίπου 300 έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί, είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ. Συνολικά εξετάστηκαν 6103 άτομα, με το 66,3% να αφορά σε γυναίκες, υπερβαίνοντας συνολικά σε αριθμό τον αντίστοιχο περασμένων ετών. Διακόσια τρία άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 81 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Από τους τελευταίους, οι τριάντα περιπτώσεις αφορούσαν περιπτώσεις μελανώματος.

Τα τελικά αποτελέσματα είχαν επιγραμματικά ως εξής:  88 βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, 68 βλάβες ύποπτες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 14 βλάβες ύποπτες για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ σε 292 ακόμη ασθενείς διαπιστώθηκαν βλάβες που αν και κρίθηκαν ύποπτες δεν ήταν σαφής ο κλινικός διαγνωστικός χαρακτηρισμός τους.