ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο τραπέζι

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο τραπέζι

Το Μ. Σάββατο, πέρα από την ιδιαιτερότητα και το νόημα ως ημέρα, χαρακτηρίζεται και από μία διατροφική ιδιαιτερότητα. Το αναστάσιμο τραπέζι του Μ. Σαββάτου είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας.
Σε αντίθεση με τη νηστεία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, κυρίως από ζωικά προϊόντα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται μια σημαντικότατη διαφοροποίηση του νηστήσιμου σε σχέση με το εορταστικό πασχαλινό διαιτολόγιο. Για το λόγο αυτό, η μετάβαση από το ένα στο άλλο θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Δυστυχώς όμως στην πράξη δεν τηρούνται οι παραπάνω οδηγίες, με αποτέλεσμα κατά τις εορταστικές ημέρες και τις επόμενες αυτών, να δημιουργούνται προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη νηστεία το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε ζωικά λίπη, τα οποία μειώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων κυρίως υπό τη μoρφή φυτικών ινών, αυξάνει τόσο την ταχύτητα διέλευσης των τροφών από το στομάχι όσο και την κινητικότητα του εντέρου.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι με το απότομο πέρασμα από ένα τέτοιο τύπο διαιτολογίου, στα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλή. Ιδιαιτέρως δε κατά το τραπέζι του Μ. Σαββάτου, όπου αφενός είναι βραδινές ώρες, οπότε και ακολουθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αφετέρου έρχεται αμέσως μετά από την νηστήσιμη περίοδο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να τηρούνται βασικές οδηγίες:

• Μην καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες φαγητού αμέσως μετά από τη νηστεία.
• Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.
• Αφαιρείται το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας το οποί να συνοδεύεται με λαχανικά
• Στη μαγειρίτσα βάλτε άφθονα λαχανικά
• Αν φάτε μαγειρίτσα αποφύγετε να έχετε μεγάλη ποσότητα κρέατος μαζί
• Πίνεται αρκετό νερό .
• Αποφύγετε το γλυκό και αρκεστείτε σε 1 – 2 πασαχλινά κουλουράκια

Όλα όσα αναφέρθηκαν θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το εορταστικό τραπέζι των ημερών, χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό.
Γιατί όπως και καθημερινά έτσι και στις γιορτές θα πρέπει το διαιτολόγιο μας να μην στερείται ποιότητας αλλά να είναι πάντα ελεγχόμενο.
Γιατί όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας : Παν μέτρον άριστον.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr