ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ιδρώτας: Δεν φταίει πάντα η ζέστη και η δουλειά

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ιδρώτας: Δεν φταίει πάντα η ζέστη και η δουλειά

Ιδρώτας: Δεν φταίει πάντα  η ζέστη και η δουλειά
Αν χύνετε λίτρα ιδρώτα, ενώ οι άλλοι γύρω σας είναι πιο cool μπορεί αυτό να μην οφείλεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες. Μάθετε τι  φταίει

Η υπερβολική εφίδρωση συχνά μας φέρνει σε δύσκολη θέση και μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα. Μην ανησυχείτε ωστόσο καθώς υπάρχουν τρόποι να λύσετε το πρόβλημα, αρκεί να μάθετε που μπορεί να οφείλεται.
Όταν  είναι γυναικεία υπόθεση
Αν ο ιδρώτας συνοδεύεται με εξάψεις , ξηρότητα κόλπου ή διακυμάνσεις στη διάθεση, μπορεί να πρόκειται για εμμηνόπαυση. Ακόμη εφίδρωση μπορεί να προκληθεί όταν πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων , στην αρχή της περιόδου, ή μετά τον τοκετό. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο αν υποψιάζεστε κάποια από τις παραπάνω αιτίες. Ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αν οφείλεται σε καταχρήσεις
Είναι πιθανό να ιδρώνετε μετά από τη λήψη κάποιου φαρμάκου, μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή από το συνδυασμό του με κάποια φάρμακα. Το αλκοόλ, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση.  Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ ειδικά τις ζεστές ημέρες. Αν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που υποψιάζεστε ότι σας προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, συζητήστε το με το γιατρό που σας το έδωσε καθώς μπορεί να αλλάξει την αγωγή.
Όταν φταίει το στρες
Αν η έντονη εφίδρωση συνοδεύεται από αίσθημα έντασης ή εκδηλώνεται σε περιόδους ή στιγμές πίεσης, τότε μπορεί να οφείλεται στο στρες. Επειδή η έντονη εφίδρωση μπορεί  να σας φέρνει σε δύσκολη θέση μια επίσκεψη στο γιατρό μπορεί  να σας λύσει το πρόβλημα με ειδική φαρμακευτική αγωγή, είτε για το άγχος αν κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη μπορείτε να εφαρμόσετε και μόνοι σας τεχνικές χαλάρωσης και απαλλαγής από το άγχος.

Αν επιμένει…
Στην περίπτωση που η εφίδρωση επιμένει μπορεί να πρόκειται για υπεριδρωσία, μια χρόνια, κολλώδης εφίδρωση, που εκδηλώνεται ιδιαίτερα στις παλάμες, τις μασχάλες  ή στα πέλματα. Υπάρχουν αρκετές ιατρικές, επεμβατικές και μη, τεχνικές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο δερματολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

http://www.lifezone.gr