ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Άφθονα φρούτα και λαχανικά για όμορφο δέρμα

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Άφθονα φρούτα και λαχανικά για όμορφο δέρμα

Η αύξηση της ποσότητας φρούτων και λαχανικών συνδέεται και με την ελκυστικότητα του δέρματος, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από τη Σκωτία, υποδεικνύουν ότι αλλαγές στην ερυθρότητα και κίτρινη απόχρωση του δέρματος σε λευκούς ανθρώπους μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με τον αριθμό μερίδων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Οι συγκεκριμένες τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φαίνεται να επηρεάζουν τον τόνο του δέρματος.
Για την έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘PLoS ONE’, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 35 φοιτητών του πανεπιστημίου St. Andrews, στη Σκωτία. Η μέση ηλικία ήταν τα 21 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα τρόφιμα περιγράφοντας πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένες τροφές. Κατά μέσον όρο, οι φοιτητές κατανάλωναν 3,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τον τόνο του δέρματος σε 7 περιοχές του σώματος, όπως τα μάγουλα, το μέτωπο, τον ώμο και το μπράτσο, στην έναρξη της έρευνας και 3 και 6 εβδομάδες αργότερα.

Δεν χρειάστηκε μεγάλο διάστημα ούτε μεγάλη αύξηση στην τροφή για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Μετά από 6 εβδομάδες, οι επιστήμονες παρατήρησαν αξιοσημείωτη αύξηση στην ερυθρότητα και κίτρινη χροιά του δέρματος σε ανθρώπους που αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα γεύματά τους.

Το πιο υγιές και ροδαλό χρώμα δέρματος συνδέθηκε με αύξηση κατά μια μερίδα των φρούτων και λαχανικών σε μια μέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που συνδέονται με τη διατροφή συνέβησαν σε σχετικά μικρό διάστημα και αποκτήθηκαν με σχετικά μικρές διατροφικές αλλαγές. Υποδεικνύουν ότι είναι τα καροτενοειδή αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο στον τόνο του δέρματος. Τροφές όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα βερίκοκα είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, όπως και ορισμένα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος (σπανάκι).

Άλλο καροτενοειδές είναι το λυκοπένιο, που βρίσκεται σε ντομάτες και ροζ γκρέιπφρουτ.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν παρόμοια ευρήματα θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε ανθρώπους με άλλες αποχρώσεις στο δέρμα ή αν μεγαλύτερης ηλικία ενήλικες θα είχαν τις ίδιες αλλαγές στον τόνο του δέρματος σε σύγκριση με νεότερους ενήλικες.

www.advancehealth.gr
http://www.on-news.gr/