ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Αλλαγή πάνας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγή πάνας

pana-386Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την πάνα του μωρού μου;
Είναι σημαντικό να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας τακτικά, αφού τα ούρα σε συνδυασμό με τα βακτήρια στα κόπρανα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και να οδηγήσουν σε ερύθημα (σύγκαμα). Η αλλαγή πρέπει να γίνεται πριν ή μετά από κάθε γεύμα (εκτός από το βράδυ καθώς η αλλαγή μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο του). Και, φυσικά, αν έχει κάνει κακά του.....

Τα μωρά κάνουν κακά αρκετές φορές την ημέρα, ενώ ουρούν κάθε μία με τρεις ώρες (διαβάστε περισσότερα για τις κενώσεις του μωρού σας, τι είναι φυσιολογικό και τι όχι). Η υγρασία δεν ενοχλεί τα περισσότερα μωρά, έτσι μην περιμένετε το παιδί σας να κλαίει και να δείχνει ότι ενοχλείται κάθε φορά που χρειάζεται αλλαγή. Οι πάνες μιας χρήσης απορροφούν πολύ καλά την υγρασία, γι’ αυτό ίσως να καταλάβετε ότι έχει βραχεί μόνο όταν η πάνα θα έχει μουσκέψει πολύ. Για να αποφύγετε το πρόβλημα, να ελέγχετε το μωρό σας κάθε δύο ώρες χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για να ψηλαφίσετε την πάνα.
Ποιες πάνες είναι καλύτερες; Οι υφασμάτινες ή της μιας χρήσης;
Αυτό το ζήτημα εγείρει μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στους γονείς. Το κυριότερο επιχείρημα υπέρ των υφασμάτινων είναι ότι δεν κοστίζουν τόσο ακριβά και κάποιοι πιστεύουν ότι εμποδίζουν το σύγκαμα. Επίσης, οι πάνες μιας χρήσης έχουν πλαστική επένδυση που δεν αποσυντίθεται, ενώ οι υφασμάτινες μπορούν να ανακυκλωθούν και έτσι λιγότερα απορρίμματα καταλήγουν στις χωματερές. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Γυναικών, περίπου οχτώ εκατομμύρια πάνες μιας χρήσης πετάγονται στην Αγγλία κάθε μέρα. Από την άλλη, οι υφασμάτινες πάνες χρειάζονται συχνό πλύσιμο, που επιβαρύνει το περιβάλλον, ειδικότερα αν χρησιμοποιείτε λευκαντικό ή μη βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά.
Αξίζει να το σκεφτείτε πριν γεννηθεί το μωρό σας, αλλά επειδή μπορεί στην πορεία να αλλάξετε άποψη, καλό θα ήταν να μην ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ακριβές πάνες. Σκεφτείτε και κάποια πρακτικά ζητήματα όπως αν έχετε πλυντήριο και πιθανώς στεγνωτήριο. Αν προτιμήσετε τις πάνες μιας χρήσης, μπορείτε να αγοράζετε αρκετές και έχετε κάποιο μέρος να τις αποθηκεύσετε; Μιλήστε σε φίλους που έχουν μωρά για να ανακαλύψετε τι προτίμησαν εκείνοι. Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν εταιρείες που πλένουν πάνες. Σας προμηθεύουν με καθαρές πάνες και παίρνουν τις χρησιμοποιημένες για να τις πλύνουν. Σκεφτείτε τι θα σας κοστίσουν οι υφασμάτινες, οι πάνες μιας χρήσης και οι εταιρείες για τα δύο ή τρία χρόνια που θα τις χρησιμοποιείτε. Ίσως να θέλετε να συμπεριλάβετε και ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί στους υπολογισμούς σας.
Ακόμη και αν προτιμήσετε τις υφασμάτινες πάνες, ίσως βρείτε βολικές τις πάνες μιας χρήσης σε κάποιο ταξίδι ή σε περίπτωση ανάγκης.
Τι πρέπει να έχω εύκαιρο κατά την αλλαγή της πάνας;
Πριν αλλάξετε το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε κοντά σας:
• Μια ασφαλή επιφάνεια για την αλλαγή με υγιεινή, πλενόμενη επιφάνεια.
• Μια καθαρή πάνα
•Έναν κάδο ή σακούλα για τη λερωμένη πάνα
• Μωρομάντιλα ή βαμβάκι και ζεστό νερό
• Παραμάνες, αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες (καρφώστε τες σε σαπούνι για να μπαίνουν πιο εύκολα)
• Κρέμα για συγκάματα
• Μια αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που το μωρό έχει λερωθεί
• Έναν αντιπερισπασμό –αλλάξτε το παιδί σας κάτω από ένα μομπιλέ μόμπιλε ή δώστε του ένα λούτρινο ζωάκι για να του αποσπάσετε την προσοχή ενώ το αλλάζετε
Πώς ακριβώς γίνεται;
Μόλις το συνηθίσετε, το άλλαγμα θα γίνει η δεύτερη φύση σας, και θα έχετε πολλές ευκαιρίες για εξάσκηση αφού το μωρό σας θα λερώνει 8 με 10 πάνες την ημέρα, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά αυτές οι πρώτες αλλαγές μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για να σας βοηθήσουμε, φτιάξαμε για σας έναν οδηγό, βήμα βήμα.

Τα πάντα για την αλλαγή της πάνας

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

http://www.mybabysworld.gr/