ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Αλόη Βέρα, το φυτό της Αθανασίας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αλόη Βέρα, το φυτό της Αθανασίας

Στην αλόη βέρα, ένα φυτό με περισσότερα από 6.000 χρόνια γνωστής ιστορίας, αποδίδονται συνήθως διάφορα ονόματα, όπως «το θαυματουργό φυτό» ή «το φυτό των εγκαυμάτων».

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο 4-5 ποικιλίες διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Από αυτές τις ποικιλίες, η Aloe Barbadensis Miller είναι η πιο ισχυρή ποικιλία αλόης, γνωστή και ως αλόη βέρα –η πραγματική αλόη...

Τι είναι όμως η περιζήτητη στις μέρες μας αλόη βέρα;

Αν και μοιάζει αρκετά με κάκτο, στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι χυμώδης και όταν είναι ώριμη το εσωτερικό ζελέ της αποτελεί ό,τι καλύτερο, προσφέροντας ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο. Αν ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, θα βρούμε πλήθος ιστορικών προσώπων που τη χρησιμοποιούσαν και την προτιμούσαν για τις θαυμαστές της ιδιότητες.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω…
Η βασίλισσα Νεφερτίτη έκανε καθημερινά μπάνιο με το χυμό της αλόης, η Κλεοπάτρα τη χρησιμοποιούσε σε όλες τις λοσιόν της και ο Αριστοτέλης έπεισε τον Μέγα Αλέξανδρο να κάνει ολόκληρη εκστρατεία για να κατακτήσει το νησί Σοκρότα στον Ινδικό ωκεανό προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την ίαση των πληγών των στρατιωτών του. Αργότερα, ο Νικόδημος τη χρησιμοποίησε για την περιποίηση των λειψάνων του Χριστού.

Οι πρώτες αναφορές στις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης ξεκινούν 6.000 χρόνια πριν, ενώ η πρώτη σχετική αναφορά στη δυτική ιατρική γίνεται από τον Ιπποκράτη (460-375 π.Χ.), τον πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης. Παράλληλα, έλληνες και ρωμαίοι γιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνης Πρεσβύτερος, τη χρησιμοποιούσαν με σπουδαία αποτελέσματα.

Η αλόη χρησιμοποιούνταν, όπως έχουν ανακαλύψει διάφοροι ερευνητές, στον αρχαίο κινέζικο και ινδικό πολιτισμό, ενώ ο Τζορτζ Έμπερς ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την αρχαία καταγωγή της αλόης, το 1862, σε έναν πάπυρο του 3500 π.Χ., ο οποίος ήταν στην ουσία μια συλλογή από θεραπείες με βότανα.

Οι πρώτες αναφορές στις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης ξεκινούν 6.000 χρόνια πριν, ενώ η πρώτη σχετική αναφορά στη δυτική ιατρική γίνεται από τον Ιπποκράτη (460-375 π.Χ.), τον πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης:

Αν και ο κατάλογος μακραίνει όλο και περισσότερο, ας αφήσουμε το παρελθόν για να δούμε τι προσφέρει στον οργανισμό μας η αλόη βέρα, ποια οφέλη έχουμε πίνοντας τον ευεργετικό χυμό της και χρησιμοποιώντας προϊόντα με βάση αυτήν. Έτσι, έχουμε και λέμε:

Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Συμβολή στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος
Συμβολή στη μείωση της χοληστερίνης
Διευκόλυνση της πέψης
Διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου
Συμβολή στην υγεία των ούλων και των δοντιών
Λάμψη, υγεία και ομορφιά στην επιδερμίδα
Πλούσια, γερά και όμορφα μαλλιά
Καταπραϋντική δράση κατά των εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων
Επουλωτικές ιδιότητες σε κοψίματα, γρατζουνιές, εκδορές και πληγές
Αποτοξινωτική δράση
Διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου

Όλα αυτά γιατί το αγνό ζελέ από το εσωτερικό του φύλλου του φυτού περιέχει πάνω από 75 θρεπτικά συστατικά και 200 άλλους συνδυασμούς, συμπεριλαμβανο-μένων 12 βιταμινών, 20 μεταλλικών στοιχείων και 18 αμινοξέων. Η συνεργιστική δράση και η ισορροπία αυτών των θρεπτικών ουσιών παράγουν ένα πιο ισχυρό αποτέλεσμα απ’ ό,τι θα περιμέναμε από τη χρήση των συστατικών χωριστά. Τα συστατικά αυτά λειτουργούν σαν ομάδα, ενισχύοντας το ένα τα αποτελέσματα του άλλου, επειδή έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται.
Ποιο είδος αλόης βέρα;

Η καλύτερη μορφή αλόης είναι το 100% σταθεροποιημένο ζελέ αλόης βέρα, σαν υγιεινός χυμός. Αυτό το σταθεροποιημένο ζελέ πρέπει να είναι το κύριο συστατικό κάθε προϊόντος τοπικής εφαρμογής ή πόσιμου χυμού.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αλόη έχει «καλό όνομα» για τις ευεργετικές ιδιότητές της εδώ και 6.000 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό, όμως, μερικοί αδίστακτοι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει ένα άσχημο κλίμα στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν τον ανυποψίαστο καταναλωτή. Νοθεύουν τα προϊόντα τους με φτηνά υποκατάστατα, τα νερώνουν, ενώ προϊόντα έχουν βρεθεί να μην περιέχουν καθόλου αλόη βέρα παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των εταιρειών παραγωγής τους.

Στον αντίποδα, μια εταιρεία με παγκόσμιο κύρος και παρουσία σε 137 χώρες, η Forever Living Products, η Νο1 εταιρεία προϊόντων αλόης στον κόσμο και η πρώτη που απέκτησε τη Σφραγίδα Έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (IASC), ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, με ιδιόκτητες φυτείες και εργοστάσια παραγωγής, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυάται ότι προσφέρει ό,τι πιο αγνό, πιο φρέσκο και πιο ζωντανό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Λόγω της πατενταρισμένης μεθόδου σταθεροποίησης, η αλόη της Forever Living Products δεν χρειάζεται να υποστεί βρασμό και να χάσει πολύτιμα συστατικά. Έτσι, η εταιρεία προσφέρει ένα 100% σταθεροποιη-μένο ζελέ χρησιμοποιώντας φυσικής προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι το ζελέ δεν αραιώνεται με πρόσθετα συστατικά, όπως μέλι και νερό, και δεν προστίθενται σ’ αυτό τεχνητά χρώματα. Έτσι, η εταιρεία προσφέρει με τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς την αγνότερη και πλουσιότερη σε περιεκτικότητα αλόη βέρα στην αγορά, κάτι που αποδεικνύεται και από έρευνες ανεξάρτητου αγγλικού φορέα (Proof, τ. 6 vo. 8, Μάρτιος 2002).

www.iator.gr

http://www.on-news.gr/