ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Πιο ευάλωτοι στη ζέστη οι ηλικιωμένοι - Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πιο ευάλωτοι στη ζέστη οι ηλικιωμένοι - Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ το 19% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας. ..

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» αναφέρει οτι η ευαίσθητη ομάδα αυτή του πληθυσμού, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από την υπερβολική ζέστη που χαρακτηρίζει την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες κάτι που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ώστε να ευαισθητοποιηθούμε και να τους προστατεύσουμε.

Ο κίνδυνος να προσβληθούν οι ηλικιωμένοι από θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και κόπωση λόγω καύσωνα αυξάνει επειδή το γήρας επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά στη ζέστη. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως ασθενειών λόγω ζέστης είναι κυρίως:
Οι διαταραχές της εφίδρωσης από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά, τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την πίεση (φάρμακα που χορηγούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα).
Η υπερβολική κατανάλωση αρκετών φαρμάκων λόγω διαφορετικών ασθενειών.
Η κακή κυκλοφορία του αίματος και η ανεπάρκεια των ιδρωτοποιών αδένων, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.
Οι συχνές παθήσεις στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας όπως παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, η υπέρταση αλλά και πολλές άλλες παθήσεις, απαιτούν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες καθώς και σε κάθε ασθένεια που προκαλεί γενικευμένη κακουχία ή πυρετό.

Όπως είναι φυσικό ο κίνδυνος αυξάνει και εξαιτίας του τρόπου ζωής, όπως η διαβίωση σε ιδιαίτερα θερμά σπίτια, η έλλειψη τρόπου μετακίνησης, η υπερβολική ένδυση, η παραμονή σε χώρους με πολύ κόσμο και η μη κατανόηση των καιρικών συνθηκών.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι έχουν κάποιους από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ιδίως όταν κατοικούν σε αστικά κέντρα με πρόβλημα ρύπανσης.

Καλό θα είναι, όταν έχει καύσωνα, όσοι δεν διαθέτουν ανεμιστήρες ή συστήματα κλιματισμού να μεταφέρονται σε κλιματιζόμενους χώρους από τους οικείους τους.

Εάν υποπτεύεστε ότι η ζέστη έχει αρχίσει να καταβάλλει κάποιον ηλικιωμένο σας συμβουλεύουμε αρχικά να τον μεταφέρετε σε σκιερό, κλιματιζόμενο χώρο, να του αφαιρέσετε τα περιττά ρούχα, να του προσφέρετε υγρά, όπως νερό και κάποιον χυμό (προσοχή: όχι ροφήματα με καφεΐνη).

Καλό θα είναι να τον βοηθήσετε να κάνει ένα ντους και να δροσίσετε τους καρπούς και τον αυχένα του με ένα κρύο βρεγμένο πανί, καθώς από τα σημεία αυτά του σώματος διέρχονται μεγάλες αρτηρίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι θα διευκολυνθεί η ανταλλαγή θερμότητας και θα ρυθμιστεί γρήγορα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο έχετε αμφιβολίες ή αν ο ηλικιωμένος χάνει τις αισθήσεις του, συμβουλευθείτε άμεσα ένα γιατρό ή καλέστε ασθενοφόρο.

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» δημιουργήθηκε το 2001, προκειμένου να αναπτύξει υπηρεσίες που σχετίζονται με την άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων. Δεδομένης της αύξησης της μερίδας του πληθυσμού άνω των 65 ετών, η ανάγκη για την ανάπτυξη υπηρεσιών για ηλικιωμένους ήταν, και παραμένει, επιτακτική. Δραστηριοποιούμαστε επί σειρά ετών με τη νόσο Alzheimer, τις άλλες μορφές άνοιας, καθώς και τις συναφείς ψυχιατρικές διαταραχές που προκαλεί η νόσος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας είχαν ήδη αναπτύξει δράσεις για ψυχογηριατρικούς ασθενείς. Το έτος 2005 αναπτύξαμε το Κέντρο Alzheimer, προκειμένου να αναπτύξουμε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη νόσο, δεδομένης της δραματικής αύξησης νέων περιστατικών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη ενός τέτοιου Κέντρου υπαγορεύτηκε και από το γεγονός ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες δομές της χώρας μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στα πλαίσια της λειτουργίας του Κέντρου Alzheimer έχει συσταθεί Κέντρο Ημέρας, με στόχο την ενεργοποίηση κατάλληλων παρεμβάσεων σε ατομικό, ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας, η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του ασθενούς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και των φροντιστών του.

Εκτός από το Κέντρο Alzheimer λειτουργούμε και τις ακόλουθες δομές:
1ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο στην Αθήνα
2ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο στο Χαλάνδρι
Κέντρο Ημέρας στον Άγιο Ελευθέριο
Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας (SOS) για την άνοια

Οι παραπάνω δομές δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το προσωπικό που απασχολείται τόσο στο Κέντρου Alzheimer όσο και στις λοιπές δομές της εταιρείας ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της διεπιστημονικής συνεργασίας και αποτελείται από Ψυχιάτρους, Νευρολόγους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές και Νομικούς Συμβούλους.

Όλες οι υπηρεσίες μας προσφέρονται δωρεάν σε όλους.