ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Κολύμπι ..ένας ιδιαίτερος φίλος για το σώμα μας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κολύμπι ..ένας ιδιαίτερος φίλος για το σώμα μας

Νερό , το πολυτιμότερο αγαθό…από πολλές απόψεις. Καιρός να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες κολυμπώντας. Εξοπλιστείτε με το μαγιό σας , καλή διάθεση και διαβάστε γιατί το κολύμπι θεωρείται η πολυτιμότερη μορφή άσκησης...

1) Η κολύμβηση βοηθάει την γενικότερη εικόνα ενός υγιούς οργανισμού υποστηρίζοντας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προσπαθώντας ο οργανισμός μας να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία του νερού (μιλάμε για θερμαινόμενο «ανοιχτό» κολυμβητήριο που η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 26-27 C) που είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του σώματός μας, παράγει μεγαλύτερα ποσά καρδιοαναπνευστικού έργου. Προσαρμοζόμενοι σε αυτή την συνθήκη το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται δυνατότερο αποφεύγοντας έτσι το συχνό κρυολόγημα ή την γρίπη.

2) Η πίεση του νερού βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα . Αυτό επιδρά και στους πνεύμονες, έτσι η αναπνοή μας γίνεται δυνατότερη και γι αυτό το κολύμπι συνιστάται και σε ασθενείς με άσθμα .

3) Η πλευστότητα που έχει το σώμα μας μέσα στο νερό μας βοηθάει στην πιο εύκολη μετακίνηση μας σε αυτό καθώς το σώμα μας είναι πιο ελαφρύ. Οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις του σώματός μας δεν καταπονούνται γιατί δεν επιδέχονται κραδασμούς και δεν συμπιέζονται ,σε αντίθεση με πολλά αθλήματα της ξηράς. Γι αυτό το λόγο η κολύμβηση ενδείκνυται για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση μετά από τραυματισμούς.

4) Συνίσταται σαν μορφή χαλάρωσης και αποκατάστασης μετά από μια απαιτητική προπόνηση ή ενασχόληση με άλλο αθλήματα (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, μπάσκετ, προπόνηση με βάρη κ.α.).

5) Είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης για όλο το σώμα. Τονώνει το μυϊκό σύστημα και προσφέρει σημαντική μορφή ευκινησίας και ισορροπίας στο σώμα . Δηλαδή μπορεί να διορθώσει την στάση του σώματος.

6) Βοηθάει στο χτίσιμο μιας γερής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Και ιδιαίτερα για τους αρχάριους που θέλουν να αρχίσουν με μια ήπια μορφή άσκησης.

7) Σας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ασφάλεια γιατί πολύ απλά γνωρίζοντας να κολυμπάτε (και δεν εννοώ σαν τον Phelps!!), είναι ένα σημαντικό εφόδιο εναντίον του πνιγμού αλλά και η βάση για να ασχοληθείτε με πολλά άλλα σπορ του υγρού στοιχείου: ιστιοσανίδα, αυτόνομη κατάδυση, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα κ.α. χωρίς να έχετε τον παραμικρό φόβο.

Σας βοηθάει να αποβάλετε το άγχος και το στρες, ειδικά μετά από μια πολύ κουραστική μέρα!

Αν δεν γνωρίζετε κολύμπι παρά μόνο επίπλευση, μην απογοητεύεστε. Στα περισσότερα κολυμβητήρια υπάρχουν προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης για ενήλικες από εξειδικευμένο προσωπικό που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα μικρά μυστικά της κολύμβησης!