Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Πέντε μύθοι για την σωματική δραστηριότητα

Πολλές φορές συγχέουμε την σωματική δραστηριότητα με το γυμναστήριο. Άλλες φορές θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη δίαιτα μπορούμε να χάσουμε βάρος. Πέντε μύθοι για την σωματική δραστηριότητα αποκαλύπτονται!...
Τρέχω όλη μέρα σε δουλειές, άρα δεν χρειάζεται να γυμναστώ Το γεγονός ότι κάποιος είναι απασχολημένος όλη την ημέρα, δεν σημαίνει ότι ασκείται κιόλας. Άσκηση θεωρείται η συστηματική σωματική δραστηριότητα διάρκειας 30 λεπτών, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας (αν όχι όλες). Ως σωματική δραστηριότητα δεν εννοούμε απαραιτήτως κάποιο σπορ ή το γυμναστήριο. Μπορεί να είναι το ανεβοκατέβασμα σκάλας αντί της χρήσης ανελκυστήρα, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού.

Καλύτερα κάποιος να είναι αδύνατος και ας μην ασκείται παρά να έχει επιπλέον κιλά και να έχει καλή φυσική κατάσταση Λάθος! Είναι πιθανόν ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος αλλά κακή φυσική κατάσταση (λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας) να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη κ.ά.), από ένα άτομο που είναι υπέρβαρο αλλά σε καλή φυσική κατάσταση, λόγω συστηματικής σωματικής δραστηριότητας.

Η γυμναστική είναι κόπος Δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη γυμναστική ή να πετύχετε συγκεκριμένο καρδιακό ρυθμό για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρέπει να ολοκληρώσω το πρόγραμμα απώλειας βάρους για να ξεκινήσω γυμναστική Αντίθετα! Η τακτική άσκηση επιδρά θετικά στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας τις καταναλισκόμενες θερμίδες, ρυθμίζοντας τις υπογλυκαιμίες και βελτιώνοντας τη διάθεση του ατόμου. Ωστόσο, η άσκηση πρέπει να είναι οργανωμένη και να επιβλέπεται από καθηγητή σωματικής αγωγής, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Μπορώ να χάσω βάρος μόνο μέσω άσκησης Αυτό δεν ισχύει. Βάρος χάνουμε όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε μέσω μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης είτε μέσω άσκησης – σωματικής δραστηριότητας. Όταν η διαφορά πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων είναι μικρή, τότε και η απώλεια βάρους θα είναι μικρή και αργή. Ο ταχύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός και των δύο.

Γνωρίζετε ότι… η θεωρία των κινήτρων στον αθλητισμό αναφέρει ότι για να ακολουθήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης μακροχρόνια, καλό θα είναι, όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της άσκησης, αλλά να την θεωρούμε ενδιαφέρουσα και να μας προκαλεί ευχαρίστηση; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας μισή με μία ώρα άσκησης ημερησίως, ώστε να ωφελήσουμε σώμα και πνεύμα.

Σωματική δραστηριότητα σε θερμίδες/ώρα:

Αερόμπικ (χαμηλού ρυθμού): 255 Μπάσκετ (ένα ημίχρονο): 345 Ποδηλασία (21 χλμ./ώρα): 840 Μπόουλινγκ: 240 Χορός: 322 Ποδόσφαιρο: 621 Χάντμπωλ: 690 Πεζοπορία: 345 Ιππασία: 276 Τζόγκινγκ (9 χλμ./ώρα): 445 Σχοινάκι: 800 Παγοδρομία: 700 Κολύμβηση (πρόσθιο): 450 Τέννις (διπλό): 360 Γυμναστική με βάρη: 541