ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Μακροζωία με τη Μεσογειακή διατροφή!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μακροζωία με τη Μεσογειακή διατροφή!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τη χώρα μας, η κατανάλωση μίας διατροφής Μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μακροζωίας...

Αποτελέσματα από το ελληνικό σκέλος του προγράμματος EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and nutrition) προτείνουν ότι κάποια στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο!

«Μία τέτοια ανάλυση δεν μπορεί να γενικευθεί και τον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς ο τύπος της δίαιτας ποικίλει ανάμεσα στους διάφορους πληθυσμούς, αλλά ακόμη και μεταξύ ομάδων του ίδιου πληθυσμού», αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.
Ωστόσο, προσθέτουν ότι «τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν το σκορ Μεσογειακής διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε μελέτες ως δείκτης θνησιμότητας, ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο».

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στον ολοένα αυξανόμενο όγκο ερευνητικών δεδομένων που αναδεικνύουν την αξία της Μεσογειακού τύπου δίαιτας. Αυτό το μοτίβο διατροφής έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ορισμένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά μίας τέτοιας δίαιτας είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, οι πολυφαινόλες, καθώς και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία.
Η Αντωνία Τριχοπούλου και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρακολούθησαν 23.349 υγιείς Έλληνες άντρες και γυναίκες από 20 έως 86 ετών, για διάστημα 8,5 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εμφανίστηκαν 652 θάνατοι σε άτομα με το χαμηλότερο σκορ Μεσογειακής διατροφής, ενώ καταγράφτηκαν 423 θάνατοι σε άτομα με το υψηλότερο σκορ.

«Φαίνεται πως η πιο πιστή τήρηση των αρχών της Μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε έντονα με μείωση της θνησιμότητας, καθώς μία αύξηση στο σκορ Μεσογειακής διατροφής κατά 2 μονάδες σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση στην συνολική θνησιμότητα της τάξης του 14%».
Μεταξύ των κυριότερων χαρακτηριστικών της Μεσογειακής διατροφής, βρέθηκε ότι εννέα από αυτά ήταν εκείνα που συνεισέφεραν σημαντικά στο προστατευτικό αποτέλεσμα, μεταξύ των οποίων η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του και η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – κάτι που συμφωνεί άλλωστε με τη σύσταση των επιστημόνων υγείας και επίσημων φορέων για κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εκ των οποίων η μία μπορεί να είναι ένας 100% φυσικός χυμός». Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι επίσης η κατανάλωση οσπρίων, ελαιολάδου και καρπών, καθώς και ο υψηλός λόγος μονοακόρεστων προς κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή.

Η συνεισφορά αυτών των εννέα χαρακτηριστικών του σκορ της Μεσογειακής διατροφής εκτιμάται ότι ήταν έως έναν βαθμό προσθετική», ανέφεραν οι ερευνητές.

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc