ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Τα 7 κακά του ύπνου σας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα 7 κακά του ύπνου σας

Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τον ύπνο σας αλλά αν τις αλλάξετε μπορείτε να αποφύγετε τη χορήγηση φαρμάκων. Πολλοί από εσάς αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να αποκοιμηθείτε γρήγορα...
Υπάρχουν όμως
κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αν τις αλλάξετε θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σας και οι αϋπνίες θα ανήκουν πια στο παρελθόν.

Υπολογιστής πριν τον ύπνο. Το λάθος που κάνει σχεδόν όλη η νέα γενιά είναι να σερφάρει στο διαδίκτυο πριν ξαπλώσει. Όμως, τόσο η φωτεινότητα της οθόνης, όσο και οι πληροφορίες διεγείρουν τον εγκέφαλο. Έτσι είναι δυσκολότερο μετά να αποκοιμηθείτε.

Διάβασμα στο κρεβάτι. Πολλοί πριν κοιμηθούν διαβάζουν κάποιο βιβλίο στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα σώμα και μυαλό να συνηθίζουν στη διαδικασία διαβάσματος μερικών κεφαλαίων πριν κοιμηθούν. Αν, λοιπόν, προσπαθήσετε να κοιμηθείτε χωρίς ένα βράδυ να διαβάσετε στο κρεβάτι μπορεί και να μην το καταφέρετε. Το καλύτερο είναι το κρεβάτι να το χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο και σεξ. Προτιμήστε να διαβάσετε καθισμένοι σε κάποια αναπαυτική πολυθρόνα.

Ασταθές ωράριο. Αν το ένα βράδυ κοιμάστε νωρίς και το επόμενο πολύ αργά, σίγουρα έχετε απορυθμίσει τον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να μπείτε σε μια ρουτίνα στο ωράριο του ύπνου. Δείτε το σαν ένα rendez-vous με τον Μορφέα που δεν επιτρέπεται να αργήσετε.

Λάθος στρώμα. Το στρώμα, τα μαξιλάρια και τα σεντόνια που σας κάνουν να νιώθετε άνετα είναι υψίστης σημασίας. Δείτε το σαν επένδυση για καλύτερη ποιότητα ζωής και αγοράστε ένα πολύ καλό στρώμα με όλα τα «παρελκόμενα» (μαξιλάρια, υπόστρωμα, σεντόνια κ.α.). Θα αλλάξει η ζωή σας.

Γυμναστική αργά το βράδυ. Αν γυμνάζεστε αργά το βράδυ, διαπράττετε έγκλημα στην υγεία του ύπνου σας. Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε πως κουράζεστε άρα θα κοιμηθείτε πιο εύκολα, η γυμναστική έχει διεγερτικές ιδιότητες. Ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος καθώς και τα επίπεδα ενέργειας με αποτέλεσμα να μην είστε στην ιδανική κατάσταση για να αποκοιμηθείτε.

Έντονης φωτεινότητας ρολόι. Αν το ρολόι σας είναι ψηφιακό με μεγάλα φωτεινά νούμερα, κρύψτε το. Χρησιμοποιείστε καλύτερα κάτι πιο διακριτικό ή το κινητό σας. Τα ξυπνητήρια με έντονα νούμερα προκαλούν άγχος, ενώ εσείς στο κρεβάτι σας χρειάζεστε σκοτάδι και ηρεμία.

Λάθος αντιμετώπιση αϋπνίας. Αν κάποια βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, τότε δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε με το ζόρι να είστε ξαπλωμένοι. Σηκωθείτε και κάντε κάτι που δε χρειάζεται πολύ σκέψη και είναι ρουτίνα. Ξεφυλλίστε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας στην ατζέντα σας ή δείτε λίγο τηλεόραση. Σύντομα θα νιώσετε κουρασμένοι και θα επιστρέψετε στο κρεβάτι.

http://www.queen.gr/