ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Εικόνα σώματος: Η σχέση με τον καθρέπτη

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Εικόνα σώματος: Η σχέση με τον καθρέπτη

Με τον όρο εικόνα σώματος αναφερόμαστε στην εσωτερική αναπαράσταση που έχει ο καθένας από εμάς για την εξωτερική του εμφάνιση και συμπεριλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε σχέση με το σώμα μας και τα χαρακτηριστικά μας...

Σε κάθε κοινωνία, η ιδανική εικόνα σώματος διαμορφώνεται από κοινωνικοπολιτιστικούς παράγοντες, όπως η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και από τα μηνύματα και τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, με τα οποία αναπόφευκτα ταυτιζόμαστε. Αν η εικόνα σώματος που τελικά διαμορφώνουμε, αποκλίνει σημαντικά από την εικόνα που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουμε, αναπτύσσουμε αρνητική εικόνα σώματος, συνοδευόμενη από συναισθήματα μειονεξίας και ανασφάλειας. Κατά κύριο λόγο, το άγχος μας εστιάζεται στο τι εντύπωση προκαλούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο και πως αξιολογούν οι άλλοι την εμφάνισή μας.

Πώς βιώνεται η αρνητική εικόνα σώματος - πώς επηρεάζει την καθημερινότητα
Η αρνητική εικόνα σώματος συσχετίζεται με συναισθήματα δυσαρέσκειας, ντροπής, απογοήτευσης και θυμού. Η εικόνα που προβάλλεται στο καθρέπτη δημιουργεί συναισθήματα δυσφορίας, και αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν καθοριστικά την διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του ατόμου. Νιώθοντας να μειονεκτεί απέναντι στους άλλους, το άτομο γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κριτική και στην απόρριψη, ενώ η διαστρεβλωμένη, συχνά, εικόνα σώματος που αναπτύσσει, το οδηγεί στο να αποφεύγει τους άλλους. Είναι αρκετά συνηθισμένο, ένα άτομο με αρνητική εικόνα σώματος να αποφεύγει συστηματικά να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις και να συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπου αισθάνεται εκτεθειμένο στα βλέμματα και στην απόρριψη των άλλων. Όλη αυτή η στάση, επηρεάζει τις διαπροσωπικές και τις ερωτικές του σχέσεις, καθώς αναπτύσσει φόβο οικειότητας, ενώ καταλήγει να κλείνεται πιο πολύ στο σπίτι, υιοθετώντας μια στάση εσωστρέφειας και αποστασιοποίησης. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, που είναι σημαντικό να σπάσει, καθώς είναι εύκολο να οδηγήσει σε καταθλιπτική συμπτωματολογία, αλλά και σε υιοθέτηση δυσλειτουργικών συμπεριφορών που μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη διαταραχών διατροφής.

Όταν η αρνητική εικόνα σώματος που έχουμε διαμορφώσει, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, και την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή, χωρίς ενοχές και συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα, είναι απαραίτητο να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να αντικαταστήσουμε τις δυσλειτουργικές και λανθασμένες πεποιθήσεις μας, με πιο υγιείς και λειτουργικές σκέψεις.

Γράφει η Νατάσσα Νικολακάκου – Οικογενειακή Σύμβουλος / Ψυχοθερα