ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ο "λάθος" ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο πρόωρα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ο "λάθος" ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο πρόωρα

Έξι με οχτώ ώρες είναι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει, πως όσοι λαμβάνουν λιγότερες ή περισσότερες ώρες από τις “ενδεδειγμένες”, ενδέχεται να δουν στο μέλλον την ψυχική υγεία τους,...
να κλονίζεται, αφού ο εγκέφαλός τους μπορεί να γεράσει πρόωρα, έως και εφτά χρόνια.


Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου εξέτασαν 5.400 ανθρώπους, ηλικίας από 45 έως και 69 ετών, μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου.

Αυτό που ανακάλυψαν, ήταν ότι, όσοι δεν ακολουθούσαν ένα υγιές πρόγραμμα στον ύπνο, παρουσίαζαν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, με τη βαθμολογία τους στα τεστ να είναι χαμηλότερη, σε σχέση με γυναίκες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ και άνδρες που κοιμόντουσαν μεταξύ έξι και οκτώ ωρών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι η επιβράδυνση των λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της λογικής ικανότητας και του λεξιλογίου, μπορεί να επιφέρει σωματική κατάπτωση και πρόωρο θάνατο.

«Οι επιζήμιες επιπτώσεις του πολύ ή λίγου ή κακής ποιότητας ύπνου στην υγεία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περισσότερη προσοχή. Δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου για την υγεία και την ευημερία μας,» σχολίασε η Τζέιν Φέρι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του UCL. 


http://www.on-news.gr/2011/05/blog-post_1129.html