ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Και τα χρώματα έχουν το... φύλο τους!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Και τα χρώματα έχουν το... φύλο τους!

Δεν είναι τυχαίο που τα κορίτσια επιλέγουν κόκκινα και ροζ και τα αγόρια και πράσινο όπως υποστηρίζουν με έρευνά τους Κινέζοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ζεγιάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχολογίας "Personality and Individual Differences" (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), σύμφωνα με....
τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", εκτιμούν ότι επειδή οι γυναίκες ήσαν κυρίως συλλέκτριες ώριμων καρπών και φρούτων, εθίστηκαν από παλιά στα έντονα ροζ και κόκκινα χρώματα.

Αντίθετα, οι άνδρες, οι οποίοι πρωτίστως ήσαν κυνηγοί, ανέπτυξαν προτίμηση για τον καθαρό μπλε ουρανό που σήμαινε κατάλληλο καιρό για κυνήγι, καθώς και για την πράσινη βλάστηση, που αποτελούσε το προνομιακό πεδίο της δράσης τους.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 350 εθελοντές να μελετήσουν 11 χρώματα επί τρία λεπτά και, στη συνέχεια, να τα ταξινομήσουν κατά σειρά προτίμησης, ενώ παράλληλα τους υπέβαλαν σε τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους.

Το πείραμα έδειξε ότι συστηματικά οι γυναίκες προτιμούσαν το ροζ, το κόκκινο, το μωβ και το άσπρο, ενώ οι άνδρες το μπλε και το πράσινο. Αποκαλύφθηκε ακόμα ότι οι εσωστρεφείς άνδρες προτιμούν το κίτρινο, ενώ οι νευρωτικές γυναίκες το γκρι. Το πορτοκαλί προτιμάται κυρίως από τις αισιόδοξες γυναίκες, ενώ το καφέ δεν αρέσει σε κανένα από τα δύο φύλα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν διαμόρφωσε διαφορετικές χρωματικές προτιμήσεις στον ανδρικό και στο γυναικείο εγκέφαλο. Από την άλλη, όπως αναφέρουν, υπάρχει η σταθερή κοινωνική επίδραση, καθώς η μόνιμη προτίμηση σε διαφορετικού χρώματος ρούχα, παιγνίδια κλπ από τους γονείς για τα παιδιά τους (ροζ για τα κοριτσάκια, μπλε για τα αγοράκια) ενισχύει τις ήδη ενσωματωμένες προτιμήσεις και το χρωματικό "χάσμα" μεταξύ των δύο φύλων.

Μάλιστα, ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ έχουν ισχυριστεί ότι μπορούν να μαντέψουν "στα τυφλά" το φύλο κάποιου αγνώστου ατόμου, απλώς αναλύοντας τις γραπτές απαντήσεις του σε ένα τεστ προτίμησης χρωμάτων.


http://www.on-news.gr/2011/05/blog-post_9416.html#more