ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Kακοσμία στόματος

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Kακοσμία στόματος

Η κακοσμία, ή με πιο επιστημονική διατύπωση χαλίτωση,είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που απασχολεί μεγάλη μερίδα οδοντιατρικών ασθενών. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση πολλούς ανθρώπους λόγω της ενοχλητικής απόπνοιας που έχουν,...


η οποία δεν καταπολεμάται με τσίχλες ή καραμέλες όσο κι αν προσπαθούν! Είναι σύνηθες το να μην ξέρουν πού να απευθυνθούν για να επιλύσουν το πρόβλημά τους, καθώς επίσης πολύ συνηθισμένο είναι το να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης. Τα πιο συχνά αίτια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος είναι τα εξής:

H Περιοδοντίτιδα: είναι η φλεγμονώδης νόσος των περιοδοντικών ιστών (των ιστών δηλαδή που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια) που οφείλεται κυρίως σε αναερόβια βακτήρια, ο μεταβολισμός των οποίων απελευθερώνει στο στόμα αέρια τα οποία προκαλούν κακοσμία. Όπως είναι προφανές, η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η άρση της αιτίας, δηλαδή η καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας από τον οδοντίατρο.

Ο Καπνός & τα προϊόντα του: τα οποία, εκτός από τις γνωστές χρωστικές (κηλίδες) στα δόντια και ερεθισμό στη στοματική κοιλότητα, προκαλούν επίσης και κακοσμία. Έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός του καπνίσματος με αλκοόλ επιδεινώνει την όλη παραπάνω κατάσταση του στόματος.

H Ξηροστομία: (μείωση δηλαδή της παραγωγής ή της ροής του σάλιου) η οποία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως χρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων - αντικαταθλιπτικών, αντιϊσταμινικών, αντιϋπερτασικών κ.α. - σύνδρομο Sjögren, stress, στοματική αναπνοή (δηλαδή αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη), προβλήματα στους σιελογόνους αδένες κ.α., και εδώ επίσης η επίλυση του προβλήματος γίνεται από τον οδοντίατρο καταπολεμώντας στην ουσία τα συμπτώματα της ξηροστομίας.

Η Εναπόθεση στρώματος μικροβίων στη γλώσσα: κάποιες γλώσσες παρουσιάζουν πάχυνση ή επιμήκυνση των τριχοειδών θηλών που υπάρχουν στη ράχη τους, είτε λόγω τοπικής χρήσης φαρμάκων είτε λόγω καπνίσματος, ακτινοβολίας, stress κ.α., με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στη γλώσσα άλλοι μικροοργανισμοί ή υπολείμματα τροφών τα οποία προκαλούν κακοσμία. Η λύση του προβλήματος δίνεται από τον οδοντίατρο, ο οποίος θα πρέπει να βελτιώσει την όλη κατάσταση του στόματος του ασθενούς, καθώς επίσης να του επιστήσει την προσοχή στο να κάνει πολύ καλή στοματική υγιεινή και να βουρτσίζει τη ράχη της γλώσσας. Απλό βούρτσισμα της επιφάνειας της γλώσσας μπορεί να δώσει βελτίωση μέχρι και 70%.

Tα Υπολείμματα τροφών: στα ούλα, δόντια, μεσοδόντιες περιοχές ή κάτω από οδοντοστοιχίες, η αποσύνθεση των οποίων δίνει δυσάρεστη απόπνοια στον ασθενή. Φυσικά η λύση είναι καλή στοματική υγιεινή. Οι Παθήσεις: όπως φλεγμονή του αναπνευστικού σωλήνα (μύτης, θώρακα, τραχείας, πνευμόνων), γαστρεντερικά προβλήματα, χρόνια ιγμορίτιδα, προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά, σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός θεράπων γιατρός, ελέγχοντας την όποια νόσο, θα δώσει αυτόματα και λύση στην κακοσμία. Ακόμη και σε αυτές τις καταστάσεις, η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο υποβοηθούν την όλη κατάσταση του στόματος.

Τέλος, να αναφερθεί ότι τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδι κ.λ.π. δίνουν μια πρόσκαιρη κακοσμία, η οποία σαφέστατα δεν είναι άξια λόγου διότι, αφού δεν αποτελεί παθολογικό φαινόμενο ένα καλό στοματικό διάλυμα την καταπολεμά άμεσα.

Συνοψίζοντας, ο καταλληλότερος για να επέμβει και να λύσει το πρόβλημα της κακοσμίας είναι ο οδοντίατρος, ο οποίος χρειάζεται την αμέριστη συμμετοχή του ασθενή όσον αφορά τις τακτικές επισκέψεις του στο οδοντιατρείο και την καλή στοματική υγιεινή. Το πρόβλημα της κακοσμίας δύναται να εξαλειφθεί δια παντός αρκεί να δώσει ο οδοντίατρος το σωστό θεραπευτικό σχήμα στην κάθε περίπτωση χωρίς να υποτιμήσει το περιστατικό.




Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/04/k.html#ixzz1Ig6jeKpL