ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Το κάπνισμα σκοτώνει τα ψάρια;

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το κάπνισμα σκοτώνει τα ψάρια;

Το κάπνισμα σκοτώνει τα ψάρια;

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ για τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου αφού 43 είδη ψαριών όπως ο μπακαλιάρος και το γαβράκι τείνουν προς αφανισμό μέχρι το 2050. Μάλιστα, το «κάπνισμα» φαίνεται πως ωθεί τον αφανισμό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη...


Ο «Κόκκινος Κατάλογος» των απειλούμενων ειδών που συντάσσει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δείχνει πώς η υπεραλίευση, η ρύπανση, η συρρίκνωση των οικοτόπων αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.

Από τα 43 απειλούμενα είδη, τα 15 ανήκουν σε ψάρια όπως καρχαρίες και σαλάχια τα οποία χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως κρισίμως απειλούμενα.
Τα ποσοστά σοκάρουν: η αλίευση του είδους του τόνου κυανόπτερου κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους, ενώ παράλληλα η αναπαραγωγή πολλών ειδών μειώθηκε κατά 50%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ψάρια έχουν άλλο ένα «μέτωπο επίθεσης» ανοιχτό, αυτό του τσιγάρου, αφού κινδυνεύουν από τις τοξικές του ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control, ακόμη και ένα αποτσίγαρο αρκεί για να σκοτώσει τα μισά ψάρια μιας μικρής λίμνης!

Πάνω από 5,6 τρισεκατομμύρια «γόπες» τσιγάρων καταλήγουν στα σκουπίδια ή και στις θάλασσες αφού αποτελούν την πλέον κοινή μορφή σκουπιδιού παγκοσμίως.


http://www.on-news.gr/2011/04/blog-post_3397.html#more