ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Νέα έρευνα για τον καρκίνο των ωοθηκών

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Νέα έρευνα για τον καρκίνο των ωοθηκών

Έρευνα σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, στα οποία προκλήθηκε τεχνητή καρκινογένεση, ενισχύει τις υποψίες ότι ο καρκίνος των ωοθηκών δεν ξεκινά στις ωοθήκες, αλλά...

στις σάλπιγγες.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τις σάλπιγγες γυναικών με γενετική προδιάθεση για αυτή τη μορφή καρκίνου είχαν αποκαλύψει την παρουσία προκαρκινικών κυττάρων, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόνι Ντράπκιν, επικεφαλής του γνωστού Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber της Βοστόνης.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις υποψίες, ο Δρ Ντράπκιν και οι συνεργάτες του θέλησαν να αναπαράγουν στο εργαστήριο τη διαδικασία που οδηγεί στον καρκίνο των ωοθηκών.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν καλλιέργειες κυττάρων από σάλπιγγες και προχώρησαν σε γενετικές παρεμβάσεις ώστε να αρχίσουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα όπως τα καρκινικά κύτταρα.

«Όπως τα πραγματικά κύτταρα των όγκων, αυτά τα "τεχνητά" καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα και μπορούσαν να φεύγουν από το μητρικό τους ιστό και να αναπτύσσονται αλλού» γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Όταν μεταμοσχεύθηκαν σε πειραματόζωα [τα κύτταρα αυτά] έδωσαν όγκους που ήταν δομικά, συμπεριφορικά και γενετικά όμοιοι» με τους όγκους του καρκίνου των ωοθηκών.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο καρκίνος των ωοθηκών προέρχεται από προκαρκινικές αλλοιώσεις στις σάλπιγγες.

Εκτός του ότι αποσαφηνίζει την προέλευση της ασθένειας, η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.



Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/04/blog-post_5785.html#ixzz1K5ATB3GW