ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Οι τράπεζες κόβουν τις πιστώσεις στους συνεταιρισμούς

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι τράπεζες κόβουν τις πιστώσεις στους συνεταιρισμούς

Σε κατάσταση σοκ οδηγείται ο αγροτικός τομέας, καθώς οι τράπεζες σταματούν την πίστωση ακόμη και στις υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις.....




Από τη στιγμή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών, οι τράπεζες ειδοποίησαν ακόμη και τις υγιείς δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις ότι σταματούν την πίστωση, ενώ ανάλογα συμπεριφέρονται πλέον και οι προμηθευτές τους που ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς και προκαταβολικά.

Οι τράπεζες θεωρώντας ότι το τοπίο πλέον είναι ασαφές και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην υφίστανται με τη σημερινή μορφή οι συνεταιριστικές οργανώσεις, σταμάτησαν την παροχή πίστωσης απότομα ακόμη και στους πλέον φερέγγυους πελάτες από το συνεταιριστικό χώρο.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά των αγροτικών προϊόντων μόλις δύο μήνες πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή συγκέντρωση των δημητριακών καθώς πλέον οι Ενώσεις εκδιώκονται με βίαιο τρόπο από την συγκέντρωση και τον παρεμβατικό ρόλο που ασκούσαν.

Επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για τους μεσάζοντες και τους εμπόρους για να ασκήσουν ανενόχλητοι το έργο τους εις βάρος της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, σε μία περίοδο όπου η αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων υπόσχεται μεγάλα κέρδη λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών των commodities παγκοσμίως.

Ο παρεμβατικός ρόλος των Ενώσεων λειτουργούσε εξισορροπητικά στην αγορά των σιτηρών, του βάμβακος, του ελαιόλαδου, των φρούτων και μιας σειράς άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, τυροκομικά κλπ).

Την ίδια ώρα η ασάφεια και η ανασφάλεια που επικρατεί και με τις θυγατρικές της ΑΤΕ έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, έχοντας δημιουργήσει μία πρωτοφανή πιστωτική ασφυξία στον πρωτογενή τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους οι οποίες αναμένεται να δοθούν μετά το Πάσχα, λειτουργούν υπέρ των μεσαζόντων οι οποίοι θα αγοράσουν τα αρνιά σε χαμηλές τιμές από τους κτηνοτρόφους που επείγονται για ρευστότητα. Βέβαια εδώ είναι μεγάλες και οι ευθύνες των ίδιων των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους για την καθυστέρηση στη συγκέντρωση των στοιχείων ώστε να αποσταλούν εγκαίρως στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει ένα περιθώριο ενός έτους γεγονός που δεν δικαιολογεί την από πλευράς των τραπεζών συμπεριφορά τους προς τους συνεταιρισμούς τους οποίους επί της ουσίας τους οδηγούν σε πιστωτική ασφυξία και τους αδρανοποιούν από τον παρεμβατικό τους ρόλο στην αγορά των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων…



http://www.on-news.gr/2011/03/blog-post_3872.html