ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: 17.000 στρέμματα προς παραχώρηση..

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

17.000 στρέμματα προς παραχώρηση..

Την παραχώρηση σε αγροτοκτηνοτρόφους με ευνοϊκούς όρους 17.000 στρεμμάτων γης, που βρίσκονταν «στα αζήτητα» εδώ και δεκαετίες, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης......



Το υπουργείο σκοπεύει να προσκαλέσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν εκτάσεις όμορες με τα «αζήτητα» αγροτεμάχια να τα αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να τις νοικιάσουν με χαμηλό τίμημα. Μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για «ξεχασμένες» δημόσιες εκτάσεις που εντοπίστηκαν από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μετά από δύο εβδομάδες, ανέφερε, το υπουργείο θα προβεί σε διακήρυξη-πρόσκληση, με την οποία θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις όμορες με τις εκτάσεις αυτές είτε να τις αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία είτε να τις νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα. Πρόκειται για 5.345 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 17.145 στρεμμάτων, και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια. «Θα παραχωρηθούν με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργηθούν γεωργικές καλλιέργειες, ή εκτροφές ζώων της επιλογής τους, στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούμε, με το «καλάθι προϊόντων της περιφέρειας», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για το «καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας» προκειμένου, όπως τόνισε, να αναδειχτεί είναι η περιοχή σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, ενώ μεταξύ των προϊόντων εξαγωγικού προσανατολισμού, που προτείνει το υπουργείο για το καλάθι, είναι: βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, κρασί - επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά -φαρμακευτικά φυτά και φέτα. Επιπλέον ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα ιδρυθεί κέντρο αγροτικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όταν μέλη του ΠΑΜΕ και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, εισέβαλαν στην αίθουσα και με συνθήματα αποδοκίμασαν τον κ. Σκανδαλίδη και τους υπόλοιπους ομιλητές. "Βιώνουμε αντιαγροτική πολιτική - κρατάμε μικρό καλάθι - όχι στην ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες" ανέφερε το πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος των αγροτών της ΠΑΣΥ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Γιώργος Ρίσκος, καθώς επίσης και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.


http://www.on-news.gr/2011/03/17000.html