ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας; Ποια είναι τα κλινικά και ανοσολογικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν; Ποια είναι τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα; Ποια είναι τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα και κατευθύνσεις και ποιες οι εξελίξεις στην έγκαιρη αντιμετώπισή της;...


Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ερωτήματα θα τεθούν στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα», που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ειδικοί επιστήμονες: Δρ. Κ. Κυλιντηρέας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ν. Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., κ. Β. Τσεβελέκη, Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Δρ Κ. Βαμβουράκης Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Προεδρείο απαρτίζουν οι κ.κ. Ι. Μυλωνάς, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και Η. Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά προϋποτίθεται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210- 9469688.

Τι γνωρίζουν σήμερα οι επιστήμονες

Επιδημική μορφή τείνει να λάβει η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νευρολογική νόσος, που πλήττει 2,5 εκατ. νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να επελαύνει με ανησυχητικούς ρυθμούς. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ασθενών που έχει προσβάλλει, παραμένει για τους ειδικούς μια ασθένεια «άγνωστη» καθώς τα αίτιά της δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Κατά την εκδήλωση της σκλήρυνσης το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τη μυέλινη που περιβάλλει τους άξονες των νευρώνων, με αποτέλεσμα την απομυελίνωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον εκφυλισμό του νευράξονα, μέσω του οποίου μεταφέρεται η πληροφορία από νευρώνα σε νευρώνα. Η νόσος διακρίνεται για την ποικιλομορφία στις κλινικές της εκφάνσεις και στη διακύμανση της βαρύτητας των συμπτωμάτων.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/03/blog-post_7457.html#ixzz1GybN92gF