ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος του πυρηνικού εργοστασίου

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος του πυρηνικού εργοστασίου

Δεν έχουν προβλέψει την περίπτωση τήξης του πυρήνα - Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται λένε οι Ρώσοι -Βγαίνει καπνός απο τον αντιδραστήρα 3, Σοβαρή η κατάσταση λέει η (ΙΑΕΑ)....


Τελευταίες εξελίξεις

(21:48) Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα "εξαιρετικά υψηλά" επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC) .

(20:53) Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι ειδικοί.

(20:27) Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα «απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι ιάπωνες» με οδηγούν στο να «διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.


(20:05) Ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη - μέλη της, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

(19:52) Η ελβετική κυβέρνηση συμβούλευσε σήμερα τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι.

(19:44) Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα).

(19:00) Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση εξακολοουθεί να είναι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Εκανε λόγο για πραγματική καταστροφή, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

(18:50) «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για επίσκεψη μίας ημέρας και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.

(18:16) Το πρακτορείο Kyodo, μετέδωσε πριν από λίγο ότι καπνοί βγαίνουν από το αντιδραστήρα -3- , του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

(17:43) Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.

"Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου", δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

(14:34) Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης λέει ότι από την Πέμπτη και μετά θα δίνει δωρεάν ταμπλέτες με ιωδικό ποτάσσιο στους ταξιδιώτες που πετούν προς το Τόκιο από αεροδρόμια της Μπανγκόκ και του Πουκέτ. Η ουσία αυτή προστατεύει τον θυρεοειδή από καρκίνο με τον μπλοκάρει την απορρόφηση από τον οργανισμό του ραδιενεργού ιωδίου.

(14:20) Η αστυνομία της Ιαπωνίας αναμένεται να χρησιμοποιήσει οχήματα με κανόνια νερού για να βοηθήσουν στην επιχείρηση ψύξης των αντιδραστήρων στην Φουκουσίμα.

(14:16) Το πυκνό χιόνι δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες από το σεισμό και το τσουνάμι περιοχές, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι σήμερα.

(14:10) Σύμφωνα με το δίκτυο NHK, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1,6 εκατομμύριο δεν έχουν νερό.

(13:50) Η Κίνα θα δωρίσει 10.000 τόνους ντίζελ και 10.000 τόνους βενζίνης στην Ιαπωνία για να τη βοηθήσει με τις ελλείψεις σε καύσιμα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

(13:45) Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, ζήτησε δημόσια συγνώμη για το πρωινό περιστατικό, όταν «ένας ασυνήθιστος θόρυβος άρχισε να πηγάζει από έναν θάλαμο συμπίεσης», ο οποίος οδήγησε στην προσωρινή απομάκρυνση των 50 εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις. «Γνωρίζουμε το περιστατικό και ζητούμε ειλικρινά συγνώμη για τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε το γεγονός όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στον σταθμό αλλά και γενικά στην κοινωνία».

(13:25) Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι το Τόκιο είναι ασφαλές όσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας.

(13:17) Περίπου 430.000 εντοπισμένοι άνθρωποι από την φυσική καταστροφή διαμένουν προσωρινά σε περίπου 2.400 καταλύματα σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, το οποίο αναφέρει ότι οι επαρχίες Iwate, Miyagi και Fukushima αναζητούν τρόπους να χτίσουν 32.800 πρόχειρες κατοικίες.

(13:07) Η Γαλλία αναμένεται να συγκαλέσει και έκτακτη σύνδεση των υπουργών Οικονομικών των G7 για να συζητηθεί η κρίση στην Ιαπωνία.

(12:55) Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, λέει ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της G20 για να συζητηθούν τα θέματα του ενεργειακού τομέα, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία.

(12:49) Σύμφωνα με το ΝΗΚ ο Ιάπωνας αυτοκράτορας απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία προς τον λαό της χώρας μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος. Στο σεισμό του Kobe το 1996, όταν σκοτώθηκαν 6.400 άνθρωποι, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο είχε εκδώσει γραπτό μήνυμα.

(12:44) Η Κίνα είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους στα συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών της σταθμών.

(12:31) Ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης Ueno ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός ζεύγους νερών πάντα που έφτασαν πρόσφατα από την Κίνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου.

(12:26) Ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα λέει ότι η αγωνία και ο θυμός των πολιτών της περιοχής έχει φτάσει πλέον «στα άκρα».

(12:24) Ανταποκριτής των New York Times: Οι 50 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έλειψαν τελικά από τις εγκαταστάσεις μόνο για 45 λεπτά και ακόμα και τότε, είχαν αφήσει μάνικες με νερό να τρέχουν στους αντιδραστήρες.

(12:22) Χιλιάδες άνθρωποι, που απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης, απευθύνονται σε εταιρίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών με αίτημα την απομάκρυνσή τους, γεγονός που έχει προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των τιμών των ναύλων. Οι άνθρωποι αυτοί κατευθύνονται προς το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα ακόμα και την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

(12:14) Όλες οι κατοικίες εντός της ακτίνας των 20χλμ έχουν εκκενωθεί. Οι κάτοικοι στην ακτίνα από 20 έως 30χλμ έχουν λάβει απλή συμβουλή να απομακρυνθούν.

(12:10) Η παρούσα κατάσταση: Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Εντάνο λέει ότι όσοι κατοικούν έξω από την ακτίνα των 20χλμ με επίκεντρο το εργοστάσιο στην Φουκουσίμα δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από την διαρροή ραδιενέργειας.

(11:56) Αυτήν τη στιγμή ρίχνουν νερό στους αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 όπως μεταδίδει το Reuters

(11:08) Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Γιούκιο Εντάνο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα. Πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται ετοιμασίες για την ψύξη του αντιδραστήρα Νο.4 με νερό.

(11:01) Ο στρατός εγκατέλειψε την επιχείρηση ψεκάσματος νερού στον πληγωμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο ΝΗΚ.

(10:47) Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε ότι η WikiLeaks έχει στοιχεία βάσει των οποίων η Ιαπωνία είχε ενημερώσει εδώ και δύο χρόνια την ΙΑΕΑ ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ισχυρούς σεισμούς.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ΙΑΕΑ φέρεται πως είπε τον Δεκέμβριο του 2008 ότι οι κανόνες ασφαλείας (για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας) ήταν ξεπερασμένοι και πως ισχυροί σεισμοί θα αποτελούσαν «σοβαρό πρόβλημα». Η Ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ΙΑΕΑ να αναβαθμίσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς και τώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές πιέσεις για το κατά πόσον το έπραξε. Φέρεται πως ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις με το να χτίσει ένα κέντρο επείγουσας ανάγκης στον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος όμως ήταν σχεδιασμένος να αντέξει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το δημοσίευμα της Daily Telegraph.

(10:42) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξάπλωση της ραδιενέργειας, απαντώντας έτσι σε πληροφορίες για «ένα απειλητικό νέφος ραδιενέργειας που μπορεί να απλωθεί στην Ασία».

(10:30) Επαναλειτουργεί από αύριο η Toyota Motors. Ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την παραγωγή ορισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων για εγχώρια χρήση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν τα 12 εργοστάσια συναρμολόγησης της εταιρίας. Είναι το πρώτο εργοστάσιο που επαναλειτουργεί στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

(10:21) Αυτοκράτορας Ακιχίτο: Ειλικρινά ελπίζω ότι οι πολίτες θα ξεπεράσουν αυτές τις άτυχες στιγμές με το να νοιαστούν για την φροντίδα των συνανθρώπων τους.

(10:06) Το ιαπωνικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι το ελικόπτερο που θα κάνει ρίψεις θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα Νο.3 θα χρειαστεί να περάσει πολλές φορές από πάνω του, επειδή δεν μπορεί να μείνει για πολύ ώρα στον εναέριο χώρο ακριβώς πάνω από αυτόν, εξαιτίας πιθανής αυξημένης ραδιενέργειας για τους πιλότους.


(09:55) Η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της ώστε να αναβάλουν οποιοδήποτε προγραμματισμένο για αυτές τις μέρες ταξίδι τους στην Ιαπωνία, ενώ η Αυστραλία προτρέπει του δικούς της υπηκόους να αποχωρήσουν από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

(09:39) Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Akihito, απευθύνει αυτήν τη στιγμή τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό της χώρας. «Προσεύχομαι για την ασφάλεια όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται», δήλωσε μεταξύ άλλων.

(09:35) Τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά 11.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Επιβεβαιωμένα νεκροί είναι 3.771 άνθρωποι και αγνοούμενοι πάνω από 8.000.

(09:33) Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

(09:25) Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

(09:19) Απογειώθηκε ένα ελικόπτερο το οποίο προορίζεται για ρίψεις νερού στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

(09:09) Χιονίζει τώρα στην Φουκουσίμα, όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ.

(09:02) Το κρατικό ιαπωνικό δίκτυο ΗΝΚ επιβεβαίωσε ότι ήρθη η εντολή για εκκένωση του σταθμού και οι 50 εργαζόμενοι που προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες επέστρεψαν στιςστιςατταστάσεις.

(09:01) Ο δήμαρχος της πόλης Κοριγιάμα, κοντά στη Φουκουσίμα, είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βενζίνη, νερό και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έμειναν άμστεγοι.

(08:24) Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες Τρίτη μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα. Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει πως οι αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά παραμένουν γεμάτοι καύσιμα.

(08:12) Ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την περιοχή σε ακτίνα 20χλμ γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30χλμ από τον σταθμό της Φουκουσίμα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

(07:58) Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η προειδοποίηση αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

(07:40) Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ήδη 8 πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ μετέχουν στις επιχειρήσεις. Το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες.


Στην τύχη του...

Στην τύχη του αφέθηκε επί της ουσίας ο πυρηνικός σταθμός στην Φουκουσίμα, αφού, μια άνοδος που καταγράφηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στα επίπεδα ραδιενέργειας υποχρέωσε τους υπεύθυνους να απομακρύνουν και τους τελευταίους 50 εργαζόμενους που είχαν μείνει εκεί και προσπαθούσαν -μάταια όπως αποδείχτηκε- να ψύξουν επαρκώς τους αντιδραστήρες και να προλάβουν μια μεγαλύτερη καταστροφή.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά από τη νέα φωτιά που ξέσπασε στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο.4 σε δεξαμενή χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αλλά και δύο νέους μετασεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγιναν πριν από λίγες ώρες. Οι φλόγες έσβησαν μετά από περίπου τρεις ώρες, αλλά λευκός καπνός φαίνεται να υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι νερό που εξατμίζεται ελευθερώνεται μαζί με ραδιενεργά υλικά στην ατμόσφαιρα.



Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα επίπεδα ραδιενέργειας παρουσιάζουν και πάλι πτώση μετά την πρωινή άνοδο από τα επίπεδα των 1.000 μιλισιβέρτ στα 600-800 μιλισιβέρτ.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/03/blog-post_5100.html#ixzz1GnhldVGo