ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Καρδιά και ξένοιαστες …. καλοκαιρινές διακοπές …!

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Καρδιά και ξένοιαστες …. καλοκαιρινές διακοπές …!

Γενικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα δημιουργεί ευχάριστη και χαλαρή διάθεση λόγω της επαφής με τη θάλασσα και τη φύση έτσι οι καλοκαιρινές διακοπές γενικά ευνοούν τους ανθρώπους που έχουν “ιδιαιτερότητες” στις καρδιές τους, δηλαδή αυτούς που η λειτουργία της καρδιάς τους δεν είναι και η καλύτερη…!
Χρειάζεται όμως ένας τυπικός καρδιολογικός έλεγχος πριν από τις διακοπές έτσι ώστε να δώσει και ο καρδιολόγος μας το ελεύθερο αφού βέβαια του εξηγήσει ο ασθενής που σκέπτεται να περάσει τις διακοπές του και τι είδους δραστηριότητες πρόκειται να έχει κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή ασθενείς που παρουσιάζουν επικίνδυνες αρρυθμίες ή ασθενείς στους οποίους έχει εμφυτευθεί απινιδωτής είναι καλό να μην ταξιδέψουν σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομείο με αναπτυγμένο καρδιολογικό τμήμα.
Επίσης ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα στηθάγχης (δηλ. πόνου στο στήθος κατά τη διάρκεια προσπάθειας που παρατηρείται συνήθως σε νόσο των στεφανιαίων αρτηριών) είναι καλό να διερευνηθούν εξονυχιστικά από τον καρδιολόγο τους πριν ξεκινήσουν διακοπές.
Σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο (δηλ. με ιστορικό εμφράγματος ή ιστορικό επέμβασης by-pass ή ιστορικό αγγειοπλαστικής με στεντ) ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει εξετάσεις ρουτίνας (πχ ηλεκτροκαρδιογράφημα, δοκιμασία κόπωσης, υπερηχογράφημα καρδιάς, έλεγχο λιπίδιων), όμως ο καρδιολόγος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να καθορίσει ποιες ακριβώς εξετάσεις θα χρειαστεί προληπτικά ο συγκεκριμένος ασθενής.
Ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε επέμβαση by-pass θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζονται 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση πριν μπορέσουν να ενταχθούν πλήρως σε απόλυτα φυσιολογικές δραστηριότητες και με την προυπόθεση ότι η αποκατάσταση τους μετά την επέμβαση ήταν χωρίς επιπλοκές.
Σε παιδιά ή εφήβους με ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων είναι καλό να δώσει ο ειδικός καρδιολόγος την έγκριση του για συμμετοχή σε πιθανές αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες σε περίοδο διακοπών. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι η αερόβια άσκηση (τρέξιμο, βάδισμα, ποδήλατο, κολύμβηση) είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον καρδιοπαθή ασθενή ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται σπορ που απαιτούν υπερβολική κατανάλωση μυικής ενέργειας (extreme sports).
Το καθημερινό γρήγορο βάδισμα (30-45 λεπτά ημερησίως) είναι πολύ ωφέλιμη δραστηριότητα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης ιδανική άσκηση για την καρδιά (και το σώμα γενικά) αποτελεί η κολύμβηση διότι η κίνηση μέσα στο νερό είναι ελαστική και επίσης δεν καταπονεί τις αρθρώσεις.
Συνιστάται σε όσους έχουν ιστορικό καρδιολογικών παθήσεων να κολυμπούν λογικά χωρίς να απομακρύνονται ιδιαίτερα από τις ακτές και χωρίς να επιδίδονται συστηματικά σε καταδύσεις. Προτιμότερες ώρες για κολύμπι είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα έτσι ώστε να μην υπάρξει μεγάλη έκθεση στον ήλιο.
Αυτοί που παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον καρδιολόγο τους διότι τους θερινούς μήνες η ζέστη έχει συνδεθεί με αφυδάτωση, αγγειοδιαστολή και υπόταση, σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν μπορεί να χρειαστεί μείωση της δόσης των αντι-υπερτασικών ή ειδικά των διουρητικών φαρμάκων.
Σε περιόδους διακοπών που υπάρχει μεγαλύτερη τάση για κατανάλωση μεζέδων με παρέες χρειάζεται προσοχή στην πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, θερμίδων και αλκοόλ (πχ παγωμένες μπύρες) ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αυξηθεί αρκετά το σωματικό βάρος σε περιόδους διακοπών λόγω ανεξέλεγκτης μεζεδοφαγίας και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και μόνο η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ-ακόμη και χωρίς φαγητό-προσδίδει στον οργανισμό μας πολλές θερμίδες.
Πηγή: Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος, kardiologika.blogspot.gr