ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Η τακτική λήψη αναλγητικών συνδέεται με τον καρκίνο των νεφρών

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η τακτική λήψη αναλγητικών συνδέεται με τον καρκίνο των νεφρών

Άνθρωποι που λαμβάνουν τακτικά αναλγητικά, όπως ιβουπροφένη και ναπροξένη, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά,σύμφωνα με νέα έρευνα...

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα λήψης τέτοιων φαρμάκων, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου στα νεφρά.

Ωστόσο δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η χρήση τους προκαλεί καρκίνο και η διαφορά μεταξύ των τακτικών χρηστών και των μη χρηστών στην έρευνα ήταν μικρή. Ερευνητές υπολόγισαν ότι αν υπάρχει αιτιατή σχέση, περίπου 10.000 άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά τα φάρμακα, για να εμφανίσει καρκίνο νεφρών ένας επιπλέον άνθρωπος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρειάζεται να τα χρησιμοποιούν δεν θα πρέπει να τα λαμβάνουν, ιδιαίτερα λόγω του υποθετικού οφέλους τους σε άλλα είδη καρκίνου.

Η επικεφαλής της Eunyoung Cho, από την ιατρική σχολή του Harvard, δήλωσε ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου, όπως παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη. Το πιο σημαντικό εύρημα της νέας έρευνας είναι ότι αυξάνει επίσης την πιθανότητα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη να ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα φάρμακα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο στομαχικής αιμορραγίας.

Οι ερευνητές απέκτησαν τα στοιχεία από 2 έρευνες σε 125.000 νοσηλεύτριες και άλλους επαγγελματίες υγείας, που συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε χρόνο για διάστημα έως 20 χρόνια. Οι ερωτήσεις αφορούσαν πόσο συχνά λάμβαναν αναλγητικά για αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις ενώ οι ερευνητές παρακολούθησαν ποιοι διαγνώστηκαν με καρκίνο νεφρών.

Συνολικά 333 άνθρωποι, ποσοστό 0,3% εμφάνισαν καρκίνο νεφρών. Άνθρωποι που ανέφεραν την τακτική λήψη ακεταμινοφένης ή ασπιρίνης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο νεφρών σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν αναλγητικά.

Ωστόσο, όσοι λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, εκτός ασπιρίνης, είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Ο κίνδυνος καρκίνου στα νεφρά ήταν υψηλότερος σε ανθρώπους που λάμβαναν τα φάρμακα τακτικά ή τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Η Cho δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η ασπιρίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά, ενώ άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη θα μπορούσαν, επειδή τα φάρμακα δρουν με παρόμοιους τρόπους.

Η ερευνήτρια έδειξε ότι ορισμένοι δείκτες υγείας όπως η άσκηση, η διατροφή, το βάρος και το κάπνισμα, δεν εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ αναλγητικού και καρκίνου στα νεφρά. Ακόμα δεν μπορεί να απορρίψει την πιθανότητα να υπάρχει κάτι άλλο που να ευθύνεται για τη σχέση. Ωστόσο, η Cho δήλωσε ότι το γεγονός ότι παρατήρησαν τη σχέση σε 2 διαφορετικούς πληθυσμούς που ερευνήθηκαν, την καθιστά περισσότερο σίγουρη ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκτός ασπιρίνης, και ο καρκίνος νεφρών σχετίζονται.

Η Cho κατέληξε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να καθορίσουν την απόφαση σχετικά με τη λήψη των αναλγητικών. Πρόσθεσε ότι αν η έρευνα επιβεβαιωθεί, ο κίνδυνος και τα οφέλη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασιστεί η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ιδιαίτερα για μεγάλο διάστημα.

www.iatronet.gr