ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Συσκευή με υπέρηχους θα "κολλάει" τα σπασμένα κόκκαλα

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Συσκευή με υπέρηχους θα "κολλάει" τα σπασμένα κόκκαλα

Νέα θεραπεία με ειδική συσκευή που εκπέμπει υπέρηχους μπορεί να ενώσει σπασμένα οστά που δεν γίνεται να συγκολληθούν με τη βοήθεια νάρθηκα και χωρίς χειρουργική επέμβαση. ..

Η φορητή συσκευή που λέγεται Exogen Ultrasound Bone Helling System έχει μέγεθος κινητού τηλεφώνου, λειτούργει με μπαταρία και εκπέμπει ηχητικά κύματα χαμηλής έντασης τα οποία περνούν από το δέρμα στο κάταγμα.

Οι ώσεις των κυμάτων «προκαλούν» το οστό να παράγει τη δική του εκδοχή της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών, ώστε να επέλθει αποκατάσταση. Η συσκευή πρέπει να χρησιμοποιείται είκοσι λεπτά κάθε μέρα από τον ασθενή, για περίπου έξι εβδομάδες, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα στην ακτινογραφία.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, δεν είχε παρενέργειες και οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το Exogen είχε επιτυχία 86%. «Κάθε σπάσιμο, το οποίο δεν δείχνει να θεραπεύεται μέσα σε τρεις εβδομάδες, κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που δεν ενώνονται» δήλωσε ο Μαρκ Φίλιπς, σύμβουλος ορθοπεδικής στο Kings College του Λονδίνου.

Ομως ο Φίλιπς δήλωσε ότι η νέα θεραπεία με τη συσκευή δεν είναι θαυματουργή για όλες τις περιπτώσεις καταγμάτων. «Υπάρχουν περιορισμοί. Ενα κενό πάνω από μισή ίντσα συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση».


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ