ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: «Ασπίδα» της καρδιάς τα μανταρίνια

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Ασπίδα» της καρδιάς τα μανταρίνια

Σε σούπερ-τρόφιμο αναδεικνύονται τα ταπεινά μανταρίνια, καθώς μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι προστατεύουν από το έμφραγμα, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό αλλά και από την παχυσαρκία!...

Όλ’ αυτά οφείλονται στην νομπιλετίνη – την ουσία που προσδίδει στην φλούδα τους το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της και η οποία φαίνεται ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντίστοιχη ουσία που υπάρχει στο γκρέιπ φρουτ.

Την σχετική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Diabetes», χορήγησαν σε δύο ομάδες ποντικιών διαιτολόγια πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα, προσθέτοντας όμως στο φαγητό της δεύτερης ομάδας ποσότητα νομπιλετίνης που προερχόταν από μανταρίνια.

Τα ζώα της πρώτης ομάδας πάχυναν πολύ και ανέπτυξαν όλες εκείνες τις διαταραχές που ανοίγουν τον δρόμο για διαβήτη και καρδιοπάθεια: αυξήθηκαν η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδιά τους, ανέβηκε το σάκχαρο και τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα τους, ενώ συσσωρεύτηκε λίπος στο ήπαρ τους.

Τα ζώα της δεύτερης ομάδας, όμως, πάχυναν πολύ λίγο και δεν παρουσίασαν αύξηση στην χοληστερόλη, στο σάκχαρο ή στην ινσουλίνη τους. Επιπλέον, το ήπαρ τους συσσώρευσε πολύ λιγότερο λίπος, ενώ δεν διαταράχθηκε η αντοχή στην ινσουλίνη (είναι δείκτης επαπειλούμενου σακχαρώδους διαβήτη).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρεϊ Χαφ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ουσία των μανταρινιών προστάτευσε τα ζώα από την παχυσαρκία και – μακροπρόθεσμα – από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την στένωση των αρτηριών που τελικά οδηγεί στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προγενέστερη μελέτη του δρος Χαφ έχει δείξει ότι ανάλογες ιδιότητες έχει και η ουσία ναρινγενίνη, που προέρχεται από το γκρέιπ φρουτ. Εντούτοις, «η νομπιλετίνη φαίνεται πως είναι 10 φορές πιο ισχυρή», διευκρίνισε.