ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ανακαλύψτε ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με την αρτηριακή μας πίεση

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ανακαλύψτε ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με την αρτηριακή μας πίεση


Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη συνήθεια. Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την υγεία μας. Μικρή ποσότητα μπορεί να έχει οφέλη, ενώ η υπερκατανάλωση μπορεί να μας βλάψει.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και μια πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης.

Σύμφωνα με αυτή, ενώ η ήπια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι επιζήμια για την πίεσή μας, η υπερβολική κατανάλωση σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη τη μελέτη PATHS (The Prevention And Treatment of Hypertension Study), ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στην ομάδα παρέμβασης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης κατά περίπου 1 μονάδα.

Γενικότερα, οι ερευνητές τόσο από τη συγκεκριμένη μελέτη όσο και από άλλες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη αλκοόλ το πολύ στα 20 – 30 γρ την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες η σύσταση είναι 10 – 20 γραμμάρια. Υπενθυμίζουμε ότι η ποσότητα του αλκοόλ κυμαίνεται από 6 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια μπίρας, 12 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια κρασιού και από 35 % και πάνω για πιο αλκοολούχα, όπως το ουίσκι, η βότκα κ.α..

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr