ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Έχω χοληστερίνη κάνει να τρώω φέτα;

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Έχω χοληστερίνη κάνει να τρώω φέτα;


Μια ερώτηση που την ακούμε συχνά ιδιαιτέρως σε μια χώρα όπου η φέτα έχει την τιμητική της. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η φέτα και γενικά τα λευκά τυριά έχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, δεν παύουν όμως να έχουν αρκετά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φέτα έχει κατά μέσο όρο περίπου 22 % λίπος, εκ του οποίου ένα μεγάλο μέρος είναι κορεσμένο. Το κορεσμένο λίπος αποτελεί ίσως την βασικότερη αιτία αύξησης της χοληστερίνης μας. Επίσης, ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φέτα μπορεί να μας δώσει μέχρι και το 30 % της χοληστερίνης που μπορούμε να πάρουμε σε μία ημέρα. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αν λοιπόν έχετε υψηλή χοληστερίνη μην παρασύρεστε από τις σειρήνες των λιπαρών τυριών και της φέτας μαζί με το φαγητό σας, καθώς αποτελούν την πιο κρυφή πηγή κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Θα πρέπει να κινηθείτε προς πιο ελαφριές επιλογές όπως τυριά χαμηλά σε λιπαρά και λειτουργικά τυριά για μείωση της χοληστερίνης.
Γενικότερα τα τρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης μπορεί να αποτελέσουν ένα σύμμαχο, καθώς περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το τυρί για μείωση της χοληστερίνης, στην αγορά θα βρούμε λευκό τυρί. Η συγκεκριμένη κατηγορία τυριού, εκτός από χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, περιέχει φυτικές στανόλες.

Οι φυτικές στανόλες είναι συστατικά που σύμφωνα με την EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8 - 10 % στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η παρουσία τους μέσα σε ένα λευκό τυρί αποτελεί ένα σημαντικό νέο για εκείνους που επιθυμούν να κρατήσουν γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr