ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Μικρά και σημαντικά μυστικά για να πετύχει η δίαιτα, που ξεκινήσατε.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μικρά και σημαντικά μυστικά για να πετύχει η δίαιτα, που ξεκινήσατε.


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Αν έχετε πάρει απόφαση να χάσετε κάποια κιλά και έχετε ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα για εσάς και όχι για να κοροϊδεύετε τους άλλους και τον εαυτό σας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώγατε και  να περιορίσετε τις παχυντικές τροφές που είχατε στο καθημερινό πρόγραμμα. 
Δεν χρειάζεστε να στερηθείτε τα είδη των τροφών, που τρώγατε αλλά θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα
Δεν είναι καλό να ακολουθείτε εξαντλητικές δίαιτες. Οι λεγόμενες δίαιτες yo-yo, όπου οι διακυμάνσεις βάρους διαδέχονται η μία την άλλη, είναι ιδιαιτέρα επιβλαβείς για την υγεία. Και αυτό γιατί όταν μειώνετε ξαφνικά την πρόσληψη τροφής, το σώμα σας, επειδή είναι σχεδιασμένο να επιβιώνει, επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό για να «κάνει οικονομία» και να αποθηκεύσει την ενέργεια με πιο αποδοτικό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι κάνουν δίαιτα, έχουν την τάση να ζητάνε απεγνωσμένα τροφές που δίνουν γρήγορη ώθηση στα επίπεδα της ενέργειας, όπως είναι η σοκολάτα,. Αυτός είναι επίσης, ο λόγος που η απώλεια βάρους μειώνεται δραματικά μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες.
Τρώτε πρωτεΐνες. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μία διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες σε ποσοστό έως και 50%, είναι ιδιαίτερη αποτελεσματική και ασφαλής εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, ένας ενήλικας που ζυγίζει περίπου 60 κιλά μπορεί να καταναλώσει έως και 70 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, χωρίς να επιβαρύνεται με πολλά λιπαρά και θερμίδες.
Να κοιμάστε αρκετά. Οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου, τείνουν να εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης που αγχώνει και συνακόλουθα συμβάλει στην αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα των δύο ορμονών της πείνας, της λεπτίνης και της γκρελίνης, οι οποίες στέλνουν στον εγκέφαλο το σήμα για το αν πεινάμε ή όχι.

Περπατάτε περισσότερο. Καταργήστε ασανσέρ ή παρκάρετε πιο μακρυά από εκεί που έχετε να πάτε προκειμένου να βρείτε την ευκαιρία να περπατήσετε λίγο παραπάνω από ότι συνηθίζατε. Θα καταναλώσετε, περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις καθημερινές σας συνήθειες.
Για να βοηθηθείτε ψυχολογικά, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι οτιδήποτε έχετε μπροστά σας (πχ ένα μελομακάρονο) και να μην το φάτε εκείνη την ώρα, δεν χάνετε κάτι. Θα μπορέσετε να το φάτε κάποια άλλη στιγμή, όταν θα έχετε πιάσει τον στόχο της δίαιτά σας. Αν πάλι σας έχει πιάσει βουλιμία, μην το φάτε αλλά πάρτε το μαζί σας και βάλτε το στο ψυγείο, με σκοπό να το φάτε κάποια άλλη στιγμή, χωρίς έτσι να στερηθείτε την χαρά και φυσικά χωρίς να χαλάσετε την δίαιτά σας.
ΑΡΑ. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΤΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΤΟΧΟΥ.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να επιστρέφει σε κακές συνήθεις όπως, για παράδειγμα, να παστώνετε το τοστ σας με βούτυρο ή να «τσιμπάτε» ενώ μαγειρεύετε, τότε μπορεί εύκολα να πάρετε αρκετές επιπλέον θερμίδες με αποτέλεσμα η ζυγαριά σας να παραμένει «κολλημένη» ενώ θεωρητικά τηρείτε το διατροφικό σας πρόγραμμα.
Άλλη μία ψυχολογική υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε την δίαιτα είναι από τους φίλους και γνωστούς. Με τα πρώτα αποτελέσματα, της δίαιτα, οι γνωστοί, που δεν είναι του στενού σας περιβάλλοντος και δεν σας βλέπουν καθημερινά, αντιλαμβάνονται μια κάποια αλλαγή, πράγμα που γίνεται και θέμα κουβέντας. Η κουβέντα για αρκετή ώρα μπορεί να περιστραφεί στην δίαιτα που κάνετε και βλέπετε το ενδιαφέρον για το κατόρθωμα σας. Γίνεστε επίκεντρο συζήτησης. Και μόνο από αυτό το γεγονός, μπορεί να τονώσετε το εγώ σας και να βάλετε στόχο να τα καταφέρετε.


Τα βασικά για να πετύχει λοιπόν η δίαιτα σας είναι:  

  • απόφαση
  • δεν χρειάζεται να φάτε κάτι τώρα, που μπορείτε να το φάτε κάποια άλλη στιγμή, και 
  • συζήτηση για το κατόρθωμα σας με τους άλλους.