ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Διατροφή και υπέρταση

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Διατροφή και υπέρταση


Η υπέρταση είναι ένα σύνηθες πρόβλημα υγείας, η εμφάνιση της οποίας αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι επιτακτικός καθώς η υπέρταση φαίνεται να προδιαθέτει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας από αυτά.

Το άτομο με υπέρταση πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σύνολο αλλαγών στην καθημερινότητά του για τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσής του. Έτσι, στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνονται:

• Η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η αντιμετώπιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας.
• Η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής με τακτικά υγιεινά γεύματα. Η διατροφή του ατόμου με υπέρταση θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης. Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση άλατος αλλά και η κατανάλωση των κρυφών πηγών αυτού.
• Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.
• Η διακοπή του καπνίσματος.
• Η αύξηση της φυσική δραστηριότητας είτε μέσω δομημένων προγραμμάτων άσκησης είτε μέσω της υιοθέτησης ενός περισσότερο δραστήριου τρόπου ζωής στην καθημερινότητα.

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου μπορούν να επιφέρουν θεαματικές αλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσής του, αλλά και να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας του.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr