ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο-ημικρανία με παρακεταμόλη. Η υγρασία φέρνει πονοκέφαλο.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο-ημικρανία με παρακεταμόλη. Η υγρασία φέρνει πονοκέφαλο.


Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες, που είναι πιο συχνές στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ορισμένες τροφές, το αλκοόλ, το άγχος και μερικές ορμόνες θεωρούνται ότι είναι ανάμεσα στους παράγοντες που "πυροδοτούν" ένα πονοκέφαλο. Τώρα πλέον προστίθεται και ο καιρός.


Αν τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείστε από πονοκέφαλο, μπορεί να οφείλεται στον ζεστό καιρό καθώς και στην υγρασία.


Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 2 βαθμούς Κελσίου.
Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.


Βέβαια ο πονοκέφαλος επιτείνεται από το στρες, την έντονη άσκηση, το κάπνισμα, στην κατάχρηση καφέ και μερικές τροφές.
Αντιμετωπίστε τον με περπάτημα μετριάζοντας το στρες, με φυσικοθεραπεία, με λήψη φαρμάκων. Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών ειδών πονοκεφάλου. Ωστόσο, να αποφεύγετε να λαμβάνετε τακτικά αυτά τα χάπια καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκέφαλο που επιστρέφει μόλις περάσει η επήρεια των αναλγητικών.


Πρόσφατα σε διεθνές ιατρικό περιοδικό δημοσιεύτηκε, από τους καθηγητές Derry S, Moore RA, McQuay, μια μελέτη για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Μελετήθηκαν 2800 άτομα και αντιμετώπισαν περίπου 4500 κρίσεις ημικρανίας.
Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πολλοί πονοκέφαλοι
αντιμετωπίζονται αν ο ασθενής πάρει 1000 mgr παρακεταμόλης σε συνδυασμό με αντιεμετικό φάρμακο. Υπάρχουν πολλά γνωστά σκευάσματα στην Ελληνική αγορά που περιέχουν παρακεταμόλη (μόνο χωρίς καμία άλλη ουσία) και μάλιστα κάποια σε αυτήν την ποσότητα. Προσοχή όμως: Mέχρι 4000mgr ημερησίως επιτρέπετε να πάρετε παρακεταμόλης και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι η υπερδοσολογία κάνει ζημιά στο συκώτι.



Πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό για οποιοσδήποτε νέο πονοκέφαλο που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν. Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.


Από: Medlab Ιατρικο Ινστιτουτο