ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Η άσκηση είναι απαραίτητη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η άσκηση είναι απαραίτητη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο


Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D, medlabnews.gr 
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών, αφού τονώνει το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δυναμώνει τα οστά και μειώνει τις φλεγμονές.
Η άσκηση βοηθάει πάρα πολύ τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτρέπεται, αρκεί φυσικά οι πάσχοντες να μην το παρακάνουν. Πρέπει φυσικά να συμβουλεύονται πάντοτε τον προσωπικό τους ιατρό (τον καρδιολόγο τους) για την διάρκεια και την ένταση της.
Δρα ουσιαστικά στην δευτερογενή πρόληψη, στην αποφυγή δηλαδή υποτροπής της νόσου
Παρέχει περαιτέρω προστασία σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.λ.π.)
Βελτιώνει τη φυσική ικανότητα.
Μειώνει τη συχνότητα της σταθερής στηθάγχης. Επίσης, δεν εμφανίζεται στηθάγχη στο επίπεδο κόπωσης που εμφανιζόταν προ της άσκησης, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο.
Μειώνει τις αρρυθμίες.
Βελτιώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και ανεβάζει την «καλή» (HDL). Τα οφέλη αυτά ενισχύονται όταν οι ασθενείς χάνουν βάρος και εξουδετερώνονται όταν το αυξάνουν.
Επιφέρει τάχιστη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων η οποία διατηρείται επί 48 περίπου ώρες. Αν όμως ο πάσχον συνεχίζει να ασκείται περίπου  3 με 4 φορές την εβδομάδα, τότε εξακολουθεί να διατηρεί τα τριγλυκερίδια του σε χαμηλά επίπεδΒάσει των παραπάνω ( θετική επίδραση σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), συμβάλει στη μείωση του ρυθμού της αύξησης των αθηρωματικών πλακών και μειώνει επίσης το μέγεθος τους
Συμβάλλει στην ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας στην καρδιά,
Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Επιδρά θετικά στους παράγοντες πήξεως.
Βελτιώνει το βάρος του σώματος (ιδιαίτερα με παράλληλη μείωση της πρόσληψης θερμίδων).
Επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία του ασθενούς
Επιδρά στη μείωση του ψυχοκοινωνικού στρες
Συμβάλει στην γρήγορη επιστροφή στην εργασία
Αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Τα σημαντικά οφέλη της άσκησης είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας. Η υγεία του ασθενούς που ασκείται βελτιώνεται σημαντικά, έστω και αν παρά την άσκηση δεν έχει χάσει βάρος ή αν παρά τις οδηγίες του γιατρού του συνεχίζει να καπνίζει.  Αυτονόητο όμως είναι ότι η συστηματική, σχεδόν καθημερινή  άσκηση θα είναι πιο αποτελεσματική εάν ο ασθενής διακόψει οριστικά το κάπνισμα και χάσει τα περιττά του κιλά.