ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ξηροφθαλμία

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ξηροφθαλμία

xirophalmia-386
Ξηρά μάτια. Τι να κάνω;
Κάποιοι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ώστε τα μάτια τους να διατηρούνται σε «βολική» κατάσταση.
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως ξηροφθαλμία.
Τα δάκρυα παράγονται είχε με σταθερό ρυθμό, που ευθύνεται για τη φυσιολογική εφύγρανση του ματιού, είτε σε μεγάλες ποσότητες ως απάντηση σε ερεθισμό του οφθαλμού ή συναισθηματική φόρτιση.
Συμπτώματα....

• Τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια.
• Κνησμός.
• Iνώδης βλέννη μέσα ή γύρω από τα μάτια (λήμη ή τσίμπλα).
• Έντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο.
• Δακρύρροια.
• Δυσκολία τοποθέτησης φακών επαφής. Η δακρύρροια από έναν «ξηρό οφθαλμό» ακούγεται κάπως παράδοξη, αλλά, αν τα δάκρυα δεν κρατούν τo μάτι σε αρκετά υγρό περιβάλλον, αυτό ερεθίζεται. Τότε ο δακρυϊκό» αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα δακρύων που υπερβαίνει το όριο του «αποχετευτικού» συστήματος του οφθαλμού και τελικά ξεχειλίζει από το μάτι.
Τι προκαλεί την ξηροφθαλμια;
Η παραγωγή δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται όσο μεγαλώνουμε. Παρά το γεγονός ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να επέλθει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να σχετίζεται με αρθρίτιδα και να συνοδεύεται από ξηροστομία. Άτομα με ξηροφθαλμία, ξηροστομία και αρθρίτιδα θεωρείται ότι πάσχουν από το σύνδρομο Sjogren. Μεγάλη ποικιλία κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροφθαλμιία μειώνοντας την έκκριση δακρύων. Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία είναι συχνά πιο επιρρεπείς στις τοξικές παρενέργειες των φαρμακευτικών ουσιών για το μάτι, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνητών δακρύων.
Θεραπεία
Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευτεί ποτέ, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η πιο πρακτική και αποτελεσματική μέθοδος είναι οι ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μια καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου. Άλλες μέθοδοι θεραπείας της ξηροφθαλμίας είναι η χορήγηση αντιβιοτικών και καλής ποιότητας δακρύων. Γι' αυτό, αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

http://www.myworld.gr/