ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Η μουσική ωφελεί την ακοή

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η μουσική ωφελεί την ακοή

Η ενασχόληση ενός ανθρώπου με τη μουσική, είτε παίζοντας ένα μουσικό όργανο είτε συμμετέχοντας σε ένα μουσικό συγκρότημα, ίσως δεν έχει τόσο βλαβερές συνέπειες για την ακοή όσο πολλοί νομίζουν. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι αντιθέτως μπορεί να ωφελεί την ακοή...

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος - γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» - οι ερευνητές εξέτασαν επαγγελματίες μουσικούς, τους οποίους επιστράτευσαν από τέσσερις ορχήστρες κλασικής μουσικής. Η δουλειά τους συχνά απαιτούσε πολλαπλές συναυλίες κάθε εβδομάδα, πολύωρες πρόβες σε καθημερινή βάση και σε μερικές περιπτώσεις διδασκαλία άλλων. 

Εκτενείς εξετάσεις στους εθελοντές έδειξαν πως η απώλεια της ακοής τους δεν είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Η ίδια μελέτη, πάντως, έδειξε πως ειδικά όσοι εκτίθεντο περισσότερο σε ήχους υψηλής συχνότητας διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μερικής απώλειας της ακοής, ενώ παρουσίαζαν και περισσότερα κρούσματα εμβοών (βουητό) των αυτιών.

Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της Επιθεώρησης «Psychology and Aging», οι επιστήμονες υπέβαλαν σε εξετάσεις ακοής 74 μουσικούς και 89 μη μουσικούς.

Οι μουσικοί είχαν πολύ μικρότερη απώλεια σε ορισμένες παραμέτρους της ακοής – μεταξύ αυτών η ικανότητα να ξεχωρίζουν τις συχνότητες των ήχων, να συμμετέχουν σε μια συζήτηση όταν γύρω τους έχει θόρυβο και να ακούνε τόνους που γίνονται ολοένα πιο σιγανοί.

Τα ευρήματα αυτά, συνδυαστικά μεταξύ τους, υποδηλώνουν πως μολονότι η χρόνια έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να βλάψει την ακοή, οι μουσικοί ενδέχεται να έχουν καλύτερη ακοή απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

www.advancehealth.gr