ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε υπογόνιμα ζευγάρια

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε υπογόνιμα ζευγάρια

Μια νέα πολλά υποσχόμενη μέθοδος ανοίγει τους ορίζοντες της Προεμφυτευικής Γενετικής Διάγνωσης, που ούτως ή άλλως έχει επιτρέψει σε πολλά νέα ζευγάρια με κληρονομικά νοσήματα να γεννήσουν ένα υγιή μωρά. Πρόσφατα Έλληνες γιατροί χάρισαν την μητρότητα σε δύο γυναίκες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας…


Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες είχαν στο ιστορικό τους ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα η απόκτηση ενός μωρού να αποτελεί για αυτές σχεδόν απραγματοποίητο όνειρο.

Τελικά με την εφαρμογή μιας σχετικά νέας μεθόδου βιοψίας, οι δύο γυναίκες κυοφορούν τα μωρά τους. Οι κλινικές εγκυμοσύνες επιβεβαιώθηκαν με υπερηχογράφημα, όπου διαπιστώθηκε δίδυμη και μονήρης κύηση αντίστοιχα.

Το «μυστικό» της τεχνικής κρύβεται στην ανάλυση των πολικών σωματιδίων, σχηματισμοί που απελευθερώνονται πριν και μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «καθρέπτης» του χρωμοσωμικού υλικού του ωαρίου και συνεπώς του εμβρύου.

«Με τη βιοψία πολικών σωματίων και την ανάλυση του βιολογικού υλικού με συγκριτικό γονιδιωματικό υβριδισμό με μικροσυστοιχίες DNA (array-CGH) κατέστη εφικτό να επιλεγούν και να εμφυτευτούν απολύτως υγιή έμβρυα», εξηγεί ο μαιευτήρας – γυναικολόγος και ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση, δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς.

Ο κλινικός εμβρυολόγος κ. Κωνσταντίνος Α. Οικονόμου, συμπληρώνει: «τα πολικά σωμάτια, πρώτο και δεύτερο, είναι σχηματισμοί που απελευθερώνονται από το ωάριο πριν και μετά τη γονιμοποίηση. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το κάθε πολικό σωμάτιο εμπεριέχει χρωμοσωμικό υλικό, το οποίο αποτελεί έναν «καθρέπτη» του χρωμοσωμικού υλικού του ωαρίου. Έτσι αναλύοντας τα πολικά σωμάτια, μπορούμε να αποφανθούμε για την «χρωμοσωμική υγεία» του ωαρίου από το οποίο προήλθαν, και κατ’ επέκταση του εμβρύου που δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο ωάριο».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνότητα κυήσεως με χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ζευγάρια με υπογονιμότητα προκύπτει κατά 80 % από τα ωάρια αυξάνοντας τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πρώτου τριμήνου.
ΤΑ ΝΕΑ